Ställ in frekvensen på nuet

Att öva på att vara närvarande i nuet kan minska stress, boosta välmående och underlätta din viktminskningsresa. I oroliga tider kan mindfulnessövningar hjälpa dig att varva ner.
Publicerad 8 april 2019

Ofta kommer vi på oss själva med att titta tillbaka eller planera framåt. Vi spelar upp dagens händelser eller skriver vår ”att göra-lista” för morgondagen eller drömmer om sommarens semester. I oroliga tider som dessa kan regelbundna mindfulnessövningar hjälpa dig att vara mer i nuet och minska stress.

Vad vi ofta glömmer är att helt enkelt stanna upp och ta en minut (eller tre) till att fokusera på vad som händer just nu. Det kallas mindfulness och att dagligen öva på detta kan ge omedelbar utdelning för din hälsa, glädje och på din resa mot dina viktminskningsmål.

I stunden

Mindfulness definieras som att vara medveten om dina tankar och dina känslor i stunden utan att döma dem som bra eller dåliga. Fördelarna enligt forskningen är högre nivåer av välbefinnande, mer nöjd med livet och sina relationer och minskad stress. Mindfulness har också visat sig kunna ge ökat fokus och uppmärksamhet. Med andra ord kan du hålla fokus på dina mål och bli mer medveten om hur de val du gör hjälper eller stjälper dig.

Hitta ditt fokus

Ett sätt att öka din egen medvetenhet är genom meditation. I ViktVäktarna®-appen hittar du flera mindfulness-övningar. Men du kan också ta pauser på egen hand genom att avsätta lite tid under dagen för att fokusera och rikta din uppmärksamhet i stunden. Ta hjälp av följande för att komma igång:

  1. Välj något att fokusera på. Du kan välja en färg, ett ljud eller bara din andning.
  2. Fokusera under två minuter på det du valt. Om du t ex väljer färgen röd kan du titta dig omkring efter röda saker i din omgivning. Väljer du att fokusera på ljud kan du försöka uppmärksamma alla olika ljud du kan höra runt omkring dig. Eller om du helt enkelt väljer att fokusera på din andning kan du sluta ögonen och känna hur du andas in och andas ut.
  3. Under den här tiden kommer andra tankar naturligt att flöda in och ut i ditt sinne. När du noterar dem ska du bara låta dem vara där och försiktigt rikta din uppmärksamhet tillbaka till det du valt att fokusera på.
Två minuter av lycka

Du behöver åtminstone ett par minuter till den här typen av mindfulnessövning och du kan göra det var som helst – i en hiss, medan du lagar mat eller är på väg till bilen efter jobbet.

Prova själv! Ju mer du övar på det desto mer sannolikt börjar du känna dig mer naturligt fokuserad på din resa, medveten om de hälsosamma vanor du bildar varje dag.