Styr upp din omgivning för framgångsrik viktminskning

Din närmiljö spelar en viktig roll för hur du agerar och vilka val du gör.
Publicerad 8 januari 2020

Mat finns runt omkring oss hela tiden och det kan vara svårt att stå emot alla frestelser. Varje dag gör vi ca 220 matval. De flesta av dem sker utan att vi tänker på det. Om vi hela tiden utsätter oss för frestelser är det inte konstigt att vi till slut faller och äter upp det. Det vi hela tiden konfronteras med blir vi påminda om, vilket tvingar oss att gång på gång fatta ett beslut. Om vi istället ser till att inte utsätta oss för detta kommer vi inte behöva fatta den typen av beslut.

Vilka förutsättningar vi ger oss själva påverkar hur väl vi lyckas Därför lönar det sig att ta kontroll över de platser du kan styra över. Städa ur frestelser i hemmet och fyll istället upp kyl, frys och skafferi med mat som gör det enkelt att äta hälsosamt och gå ner i vikt.

3 snabba fakta

Vår omgivning påverkar oss hur vi agerar. Till exempel när vi är på ett bibliotek uppmanas vi till att prata tyst. När vi är hemma kan vi slänga upp fötterna på soffbordet men det är något vi förmodligen inte skulle göra hemma hos någon annan. Förklaringen till det är:

  1. Vi uppfattar vår omgivning till största delen genom synen. Det uppskattas att 80% av våra tankar, uppfattningar, lärande och handlingar styrs av vår syn.
  2. Vår omgivning ger oss ledtrådar hur den kan påverka hur vi agerar. Till exempel, vart maten finns kan påverka vad och hur mycket vi äter, vilket i slutändan kan påverka vår vikt.
  3. Människor tenderar att göra val baserat på vad som är smidigast och synligast. Ju smidigare valet är, desto mer troligt är det att vi kommer att välja det. Att styra upp vår omgivning så att de hälsosamma valen blir lättare att välja kommer hjälpa oss på vår vikt- och hälsoresa.

5 tips för att styra upp och göra hälsosammare val enklare

1. Förbered måltider

Gör en eller flera matlådor inför veckan eller packa ihop ett kit med NollPointsmat och andra hälsosamma val (t ex grönsaker, lättyoghurt, fullkornsbröd, ägg, magert pålägg) att ta med till jobbet. Då har du bra val till lunch (eller mellanmål) under flera dagar och du slipper fundera över vad du ska äta.

2. Förenkla din morgon

Duka bordet, ladda kaffekokaren och förbered delar eller hela frukosten kvällen innan. Sök t ex på ”overnight” i ViktVäktarna® appen så får du fram flera förslag som kan förberedas. Ät direkt eller ta med om du föredrar att vänta med att äta. Då slipper du frestas att köpa något på vägen när hungern gör sig påmind.

3. Sunda snacks
Köp med dig frukt till jobbet för veckan. Ställ fram en skål med t ex vindruvor eller bär på skrivbordet varje morgon. Gör samma sak hemma på kvällen när det är dags att titta på TV.

4. Göm frestelser och fronta de bättre valen
Förvara sällanmat i skåp du vanligtvis inte brukar öppna och ställ dem så att de inte står i ögonhöjd (gärna högt upp eller långt ner). Ställ mat och dryck som du vill äta mer av väl synliga i kylskåpet och i skafferiet, gärna i ögonhöjd så att det blir enkelt att automatiskt välja just det.

5. Håll dig till din plan
Tänker du på kvällen att du ska träna nästa dag, men när du vaknar är du inte lika sugen? Du är inte ensam! Lägg fram träningskläderna kvällen innan för att underlätta att det är dem du hoppar i på morgonen. Eller packa träningsväskan på kvällen och ställ den vid ytterdörren så att du tar med den när du går hemifrån.