Svara på dina känslor (utan att äta)

Hur du kan hantera känslor – utan att ta till mat
Publicerad 26 april 2019

Hur skulle du beskriva din relation till mat? De flesta av oss skulle svara att det är ett komplicerat förhållande. Vi behöver äta för att överleva, men vår känslomässiga relation till mat är så mycket djupare. Vi äter en viss typ av mat när vi vill fira något, t ex tårta på födelsedagskalaset. Eller så störtdyker vi ner i kakpaketet när vi är stressade, ledsna, arga eller ensamma.

Känslomässigt ätande sker som svar på känslor som stress eller sorg. Precis som att popcorn hör till när du går på bio så är känslomässigt ätande ett inlärt beteende som lätt kan bli en vana om man inte är uppmärksam. Forskning visar att om du alltid vänder dig till mat när du känner på ett visst sätt så kommer du alltid att vilja äta när du upplever just den känslan. Och inte bara det, oplanerat ätande kan leda till att du känner skuld, skam och frustration.

Självklart kan du inte stänga av dina känslor. Nyckeln är istället att lära sig att svara på känslorna på nya sätt vilket kan hjälpa dig att gå ner i vikt, hålla din nya vikt på lång sikt och nå dina hälsosamma mål.

Vidta åtgärder

Istället för att ta till mat när du känner en obehaglig känsla, gör något annat som inte kommer att inverka på dina framsteg på samma sätt som oplanerat ätande gör. Här följer några förslag:

  • Sätt på din favoritlåt och dansa loss till den.
  • Titta på bilder från din senaste semester.
  • Ta en cykeltur eller promenad.
  • Titta på en humorshow.
  • Prova en andningsövning. Sätt dig på en lugn plats, blunda och ta djupa andetag. Andas sakta på både in- och utvägen.
  • Ring eller skicka ett sms till en vän.

Ett sätt att välja vad du ska göra är att identifiera vilka känslor det är som oftast leder till känslomässigt ätande. Välj en aktivitet som kan svara på just den känslan nästa gång den dyker upp. Om du t ex ofta äter när du känner dig ensam kan du bestämma dig för att ringa en god vän nästa gång du känner dig ensam. När du är nervös kan du sätta igång en favoritlåt som boostar ditt självförtroende.

Din nya hälsosamma vana

Nästa gång du känner viljan att äta som svar på någon känsla, se då till att ha någon alternativ lösning att ta till. Det kan vara något från listan ovan eller någon egen idé som kan hjälpa dig. När du fortsätter öva på att medvetet göra något annat som svar på vissa känslor kommer det i slutändan bli till en automatisk vana. Förhoppningsvis upplever du att den nya aktiviteten gör dig på bättre humör på ett mer meningsfullt och långvarigt sätt.