Ta dig upp ur deppet!

Vi vet alla hur det är att komma in i en svacka. Soffan blir vår bästis och småätandet vår hobby. Vi vet så väl vad vi borde göra. Men vi gör det inte. En ond spiral är igång, som lätt leder till negativa tankar.
Publicerad 29 maj 2017

Livet går i vågor. Det hör liksom till. Inte minst när vi kämpar med vikten. “Jag var ju på g för en vecka sedan, men nu är jag på botten”. Känns det jobbigare än någonsin så är det viktigt att ta signalerna på allvar!

  • Ta tag i de negativa tankarna så fort du märker att de börjar dominera ditt tankeflöde. Ring vårdcentralen och be om samtalsstöd. Det finns även andra alternativ som till exempel Jourhavande medmänniska. Molnen skingrar sig ofta när man får hjälp att sortera tankarna.
  • Aktivera dig med något som får dig att skratta och må bra. Gärna i kombination! Varför inte lyssna på en lättsam ljudbok samtidigt som du bakar ett bröd? Eller planterar plantor och frön, till exempel sallad och morötter.
  • Ta tag i motionen! Anmäl dig till en kom-igång-grupp som träffas regelbundet. Bryt ensamheten och passiviteten!

Hjärnan vill gärna att du rör på dig!

Det finns häpnadsväckande forskning som kommit bara de senaste fem åren när det gäller motionens effekt på hjärnan. Bland annat har det bekräftats att träning har positiv effekt på koncentrationen, minnet, stresståligheten, kreativiteten och sömnen. Resultatet av studierna presenteras på ett roligt och lättbegripligt sätt i boken Hjärnstark av Anders Hansen, som utkom förra året (Bonnier Fakta 2016). Mycket inspirerande läsning för den som vill komma på banan igen!