Trött på tröttheten?

Perioder av trötthet är ett vanligt problem som kan bero på många olika saker. Stress och sömnbrist är de vanligaste orsakerna, men det kan även hänga ihop med olika typer av näringsbrister.
Publicerad 9 november 2015

Perioder av trötthet är ett vanligt problem som kan bero på många olika saker. Stress och sömnbrist är de vanligaste orsakerna, men det kan även hänga ihop med olika typer av näringsbrister. En kost med mycket vitaminer, mineraler och långsamma kolhydrater är ett effektivt sätt att motverka trötthet.

 

Järn

 

Järn är en viktig beståndsdel i hemoglobinet, blodets röda färgämne. Det behövs för att fånga upp och transportera syre från lungorna ut till kroppens alla celler. Järnbrist är en relativt vanlig näringsbrist, framför allt hos kvinnor i fertil ålder. Det kan ta sig uttryck i trötthet, yrsel, andfåddhet och koncentrationssvårigheter. Långvarig brist leder till anemi och en kraftigt minskad förmåga att syresätta kroppen. I kosten förekommer två typer av järn, hemjärn och icke hemjärn. Hemjärn, som framför allt finns i kött och inälvsmat, absorberas betydligt bättre i kroppen än icke hemjärn. Icke hemjärn finns i vegetabilier som baljväxter, spenat, persilja, broccoli och nötter, men är alltså en avsevärt sämre järnkälla. C-vitamin stimulerar upptaget av järn, medan komjölk, sojaprotein, fullkorn, kaffe och te hämmar upptaget.

 

D-vitamin

 

Brist på D-vitamin kan göra oss trötta, håglösa och nedstämda. Avsaknaden av solljus under vinterhalvåret innebär att många får tomma D-vitamindepåer. När solens UV-B-strålar träffar huden producerar kroppen själv D-vitamin, men under vintern är solen för svag för att detta ska ske. Då får man istället förlita sig till kosten för att täcka behovet. De bästa kostkällorna är fet fisk som lax, sill och makrill. Även ägg och mejeriprodukter innehåller en del D-vitamin. Det är emellertid svårt att få i sig tillräckliga mängder via kosten. För att få i sig det lägsta rekommenderade intaget behöver man äta tre till fyra portioner fet fisk i veckan. Många forskare och läkare rekommenderar därför ett tillskott på D-vitamin under det mörka halvåret.

 

B-vitaminer

 

B-vitaminerna har en mängd olika uppgifter i kroppen och brist kan ta sig uttryck på olika sätt. Trötthet, irritation, hjärtklappning och sämre koncentrationsförmåga är vanliga symptom. Samtidigt kan ett stort intag öka motståndskraften mot stress. Vitamin B12 är ett av de viktigaste B-vitaminerna. Det behövs för att kroppen ska kunna producera röda blodkroppar och för att nervsystemet ska fungera optimalt. Brist kan orsaka anemi, känselbortfall, minnesproblem och trötthet. B12-brist är inte helt ovanligt hos veganer eftersom vitaminet endast finns i animalisk föda.

 

Magnesium

 

En långvarig magnesiumbrist förstärker effekterna av stress och kan leda till fysisk och mental utmattning, hjärtklappning och depression. Magnesium är även viktigt för bildandet av signalsubstansen serotonin, som reglerar humöret, dämpar stress och motverkar sömnproblem.

 

Långsamma kolhydrater

 

Trötthet hänger många gånger ihop med kroppens blodsockernivå. Snabba kolhydrater ger stora svängningar, med trötthet, sötsug och irritation som följd. Långsamma kolhydrater förser både hjärnan och kroppen med jämn energi under hela dagen och håller prestationsförmågan på topp.

Trötthet kan givetvis bero på en rad andra saker, som brist på fysisk aktivitet och solljus, ett stort alkoholintag, läkemedel, depression och diverse sjukdomar. Har man en oförklarlig trötthet kan det dock vara värt att se över sin kosthållning och se till att man får i sig tillräckligt av alla näringsämnen som kroppen behöver.