Utnyttja lunchen smart

Hur utnyttjar du din lediga lunchtimme? Äter du omedvetet framför datorn med en hand på tangentbordet? Eller hoppar du rent av över den helt och hållet?
Publicerad 9 maj 2016

Lunchen kan kännas som ett kort andningshål men utnyttjar man den rätt kan den bli en stunds avkopplande och välbehövlig egentid varje dag.

Tidsbrist

Lunchen prioriteras allt oftare bort på grund av stress och hög arbetsbörda. Men faktum är att lunchen är en mycket viktig del av arbetsdagen och man vinner inget på att hoppa över den. Utan tillräckligt med näring blir man trött, okoncentrerad och mindre stresstålig. Dessutom presterar man betydligt sämre. När hungern sedan blir för stor slutar det inte sällan med att man kastar i sig något energirikt och onyttigt. Ingen bra lösning. Men att sleva i sig en nyttig matlåda framför datorn är inte heller ett bra alternativ. Det är viktigt att komma upp och röra på sig och byta miljö en stund. Har man svårt att hinna med lunchen gäller det säkert kollegorna också. Ta med matlådorna ut och kombinera lunchen med ett gående möte. Avhandla mötespunkterna promenerandes eller över matlådorna på en parkbänk i solen.

Motion

Försök ta dig ut och få en rask promenad under lunchen. Så lite som 15 minuter kan göra underverk för välmåendet. Genom att komma i rörelse triggas ämnesomsättningen och syresättningen igång och man blir piggare och mer alert. Har man problem med låg energi på eftermiddagen är frisk luft och rörelse under lunchen speciellt viktigt.

Att kombinera lunchen med motion är ett av de bästa sätten att få in träningen i en hektisk vardag. Ett träningspass behöver inte innebära en timme i löpspåret. Har man tillgång till dusch kan man avsätta 20 minuter för ett intensivt intervallpass med hjälp av en träningsvideo online. Har man ingen möjlighet att duscha passar kanske en rask back-promenad bättre. Man får upp flåset och benmuskulaturen får en rejäl omgång, utan att svetten behöver rinna. Ett par styrkeövningar på kontoret eller i parken är också bra alternativ.

Naturlig stresslindring

Ta med lunchlådan ut i naturen och stanna för picknick på en parkbänk. Naturen har en läkande och lugnande effekt och kan vara en effektiv motvikt i en hektisk vardag. Efter bara några minuter i naturen minskar mängden stresshormoner, blodtrycket sjunker, immunförsvaret förstärks och tankeskärpan ökar. Att vistas i naturen regelbundet är alltså ett mycket effektivt sätt att hantera stress.

Landa i nuet

Lunchen bör vara en harmonisk paus från arbetsdagens krav och tempo. Men för många blir en paus från jobbet inget njutbart. Det är lätt att man istället känner sig stressad över allt som måste göras och fastnar i tankar om morgondagens deadline, jobbpresentationen eller andra måsten. Då blir lunchpausen bara en förlängning av dagens stress och påfrestningar. Känner du igen dig i detta är lunchen ett utmärkt tillfälle att öva på mental närvaro. Ingen kommer tacka dig för att du sitter och ältar jobbproblem medan du äter så släpp för en stund alla tankar på jobbet. Ta dig tid att njuta av maten och stressa av mentalt. Koncentrera dig uteslutande på måltiden och lägga märke till hur det smakar, luktar och känns. Lägg ned besticken mellan varje tugga och tillåt dig att landa och slappna av. Sen kan du återgå till jobbet med nyvunnen energi och skarpare koncentration.