Vad händer i din kropp… när du sover

Vi fokuserar på hur mängden sömn påverkar hur vi mår och vilka effekterna blir på resten av dagen.
Publicerad 23 juli 2020

En god natts sömn på regelbunden basis är nyckeln till välmående. När vi somnar slappnar våra muskler av och hjärtslagen, andningen, ögonrörelserna och hjärnvågorna saktar ner. Känslan är att du stänger av för natten, men i verkligheten är sömn en aktiv och komplex aktivitet. Den påverkar nästan hela kroppen – från vår hjärna till vårt hjärta, humör och ämnesomsättning. Sömnen spelar också roll för hur vi känner oss från dag till dag och den påverkar vår förmåga att fatta beslut som är kopplade till vår vikt- och hälsoresa. 

3 snabba fakta

  1. När vi sover ökar blodflödet till våra muskler vilket hjälper till att reparera och bygga upp musklerna. Detta är till nytta för oss alla dagar, men extra mycket om vi haft en dag då vi rört oss mycket.
  2. När vi sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas. Att sova tillräckligt kan minska risken för sjukdomar som förhöjda blodfetter, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom.
  3. När vi sover återhämtar sig hjärnan och det sker ett ökat flöde av Cerebrospinalvätska (CSV), dvs ryggmärgsvätska, genom hjärnan vilken rensar bort slaggprodukter. Att känna oss utvilade när vi vaknar gör oss mer benägna att välja hälsosammare mat och att röra på oss.

Att göra

Använd stegen nedan under några dagar den här veckan för att registrera hur din sömn påverkar hur du mår. 

  1. När du vaknar på morgonen, använd ViktVäktarna® appen för att registrera hur många timmar du sovit under natten. Du behöver inte ha klockat dig själv, utan gör en bedömning. Målet är att få en uppfattning om dina sömnmönster.
  2. Kom även ihåg att besvara frågan i WW appen om hur du mår. Skriv ner det i en anteckningsbok. I slutet av dagen kan du lägga till en notering genom att betygsätta hur din dag varit – tänk jobb, på hemmaplan, relationer, hur du ätit, fysisk aktivitet och hur du tänkt kring saker (ditt mindset). Använd en skala mellan 1-5 (1= tumme ner, 5= tumme upp).
  3. I slutet av veckan kan du se om du märker någon trend i de anteckningar du gjort. Hur har mängden sömn påverkat hur du mått varje morgon? Spillde dessa känslor över på de andra områdena under dagen? Fundera över hur du kan använda den här insikten vidare.

Vetskapen om hur sömn påverkar hela dig kan få dig inspirerad att göra förändringar för att förbättra din sömn.