ViktVäktarna® På Jobbet - Swedavia

-ViktVäktarna På Jobbet ger oss piggare, friskare och gladare medarbetare, säger Marie Wiksborg, HR direktör Swedavia.
Publicerad 15 juni 2016

Intresset för ViktVäktarna På Jobbet är stort på Swedavia, de är inne på andra omgången och kör två kurser parallellt. De positiva effekterna visar sig på flera olika sätt. Vi ställde sju frågor till Marie Wiksborg, HR-chef på Swedavia.

När och varför startade ni en På Jobbet kurs på Swedavia?

 – Första På Jobbet-kusen var på Arlanda i oktober 2014 med avslut i januari 2015. Vi hade vid tillfället många överviktiga som testat det mesta i bantningsväg som undrade om vi kunde göra något på jobbet tillsammans för att stötta och peppa varandra – då kom förslaget på ViktVäktarna upp. För oss är ViktVäktarna hälsofrämjande och ger företaget piggare, friskare och gladare medarbetare. Den första kursen blev så populär att många efterfrågade en fortsättning. Därför startade vi i januari 2016 två stycken parallella 10-veckors kurser med 20 personer i varje grupp.

Hur många kilon har deltagarna gått ner tillsammans?

– De har gått ner över 300 kg!

Vilka hälsovinster ser ni och hoppas på?

– Friskare medarbetare, vilket förhoppningsvis ger lägre sjukfrånvaro. Medarbetarna får ett sundare tänk och det blir lättare att hålla sig till det när man har lite press från sina ViktVäktar-kompisar på jobbet. Vi ser också att initiativet ökar förståelsen för en sund vikt och hur det främjar hälsan.

Vilka andra fördelar ser ni med ViktVäktarna På Jobbet?

– Vi tycker att ViktVäktarna På Jobbet främjar sammanhållningen och deltagarna inspirerar och peppar varandra – det blir en grej som gruppen gör tillsammans och gör det lättare för alla att nå sitt mål. Det har varit mycket skratt och alla tycker att de har roligt samtidigt som de går ner i vikt.

Har ni fler friskvårdssatsningar?

– Ja, vi har friskvårdspeng och sjukvårdsförsäkring.

Andra erfarenheter med ViktVäktarna På Jobbet?

– De som deltagit har varit väldigt glada och entusiastiska och deltagarna har börjat prata med många som de inte kände innan, de breddar sitt nätverk. Många har fått aha-upplevelser och är väldigt förvånade att de har lyckats så pass bra. En avdelning där flera deltog skrev på vårt intranät att ”-detta har förändrat livet för hela vår avdelning!”