Historien bakom ViktVäktarna®

Från ett vardagsrum i New York till resten av världen. I år firar ViktVäktarna 50 år av hälsosamma rutiner i Sverige.
Publicerad 26 april 2022

1972 kom ViktVäktarna till Sverige och under våra 50 år på den svenska marknaden har vi hjälpt miljontals människor att gå ner i vikt och hitta hälsosamma vanor. ViktVäktarna vilar på vetenskap och utgår från den senaste forskningen inom nutrition och beteende för att hjälpa medlemmar att skapa livsstilsförändringar. Utvecklingen av programmet står aldrig står still och vi värnar fortfarande om god och vanlig mat. Precis som vi alltid gjort.

Men hur började det då?

Året är 1963. I en förort till New York bor Jean Nidetchs som i hela sitt liv varit överviktig. Hon har provat alla tänkbara och otänkbara bantningsmetoder, men utan bestående resultat. En dag möter hon en bekant som hon inte hade träffat på länge. Den bekanta damen slår ut armarna och säger: "Men Jean så roligt att du skall bli mamma igen! När är det dags?" Det blev droppen som fick bägaren att rinna över. Jean går till ett hälsoinstitut där hon får en dietlista att följa. Den hjälper men hon inser att det enda hon pratar om är vad hon skall och inte skall äta, vad hon har ätit och vad hon inte har ätit, vad hon bör och inte bör äta, vad hon får och vad hon inte får äta osv.

Då får Jean en idé. Varför inte samla alla i bekantskapskretsen som vill gå ner i vikt och göra det till ett gemensamt projekt. Det vore både trevligare och effektivare än att de var och en för sig kämpar på sin kammare. Idén tas väl emot. Hem till Jeans vardagsrum kommer sedan varje vecka vänner som tillsammans löser problem, motiverar och inspirerar varandra och dessutom diskuterar mat. Och det bästa av allt - de lyckas bra och går ned i vikt!Hennes vänner tar andra vänner med sig och till sist är de så många att de inte får plats i Jean Nidetch vardagsrum. Då hyr hon en lokal ovanpå en biograf där det får plats 50 stolar. Hon annonserar och första dagen kommer det 498 (!) personer. Entréavgiften sätts till 2 dollar (priset då för en biobiljett) och hon lovar alla som vill att de kan komma så många gånger de vill under samma vecka för endast en avgift. Jean Nidetchs budskap och verksamhet sprider sig sedan lavinartat över hela västvärlden och når 1972 Sverige och Malmö.

50 år - 50 favoriter

För att fira våra 50 år lanserade vi kokboken 50 favoriter och bjuder i den på en matresa genom fem decennier. Recepten är uppdelade i fem kapitel, ett för varje årtionde som vi funnits i Sverige. Tidstypiska rätter, men uppdaterade till dagens råvaror och smakpreferenser.

Du hittar 50 favoriter här!

Halvseklets ViktVäktare

I november utsågs vår medlem Veronica till Halvseklets ViktVäktare. ViktVäktarna ville passa på att lyfta fram medlemmarna genom att utse Halvseklets ViktVäktare. En stor inspirationskälla är att se hur andra skapat en hälsosam livsstil och därför fick medlemmar själva skicka in sin historia, berätta om de hälsovinster man gjort och hur livet ser ut idag. Vår jury utsåg 6 finalister som sedan gick vidare till röstning och som sedan resulterade i att Halvseklets ViktVäktare utsågs.

“Mina hälsovinster har varit enorma och jag har även njutit av mina delmål som att kunna knyta skorna och få på mig ringarna igen. Nu kan jag springa över en mil - och njuta av det”

Läs Veronicas inspirerande framgångshistoria här.

50 favoriter - 3 smakprov

Är du nyfiken på vilka rätter som finns i boken? Varsågod, vi delar med oss av 3 smakprov: