Hur motion kan bättra på ditt humör

Veckans strategi
Publicerad 30 augusti 2023

När du är ledsen, stressad eller inte känner dig på topp är troligen motion det sista du känner för. Men det kan faktiskt vara precis vad du behöver! Här kommer lite tankar som kan hjälpa dig att förstå hur och varför det är så.


Låt oss gräva lite djupare…

Det är viktigt att förstå att vi inte på något sätt försöker trivialisera eller skapa en känsla av att man “bara måste vara positiv” för att ta hand om sina känslor. Att ta en promenad (eller göra någon annan aktivitet) kommer inte att lösa alla dina problem. Och ibland är faktiskt det bästa svaret på en dålig dag att bara krypa ner under täcket och kolla på en bra film eller serie.

Men att förstå att motion kan ha en positiv påverkan på oss kan hjälpa oss att nå våra mål. Forskning visar att motion bidrar till positiva känslor i stunden och förbättrar lyckan på lång sikt. Det påverkar också hur hjärnan frisätter naturliga må-bra-hormoner som dopamin och serotonin, vilket gör det lättare att hantera svåra situationer.

Oavsett om du gör yoga, tar en lugn promenad eller kör ett svettigt spinningpass, gör det för att du vill göra det. Känslan som följer kan sprida ringar på vattnet. Studier visar att gladare människor gör hälsosammare val när det kommer till val av mat, att sova och motionera. Något som kan förändra hela din resa.

3 snabba fakta

1. Vetenskapen visar att gladare människor gör hälsosammare val.

2. Fysisk aktivitet ökar positiva känslor för stunden och kan öka känslan av glädje på lång sikt.

3. Vi kan uppleva dessa fördelar med vilken fysisk aktivitet som helst. Aerobiska aktiviteter (löpning, promenader, cykling), styrketräning (med vikter, armhävningar eller pilates), stretching och yoga.