10 enkla och nyttiga jordgubbsrecept

Vill du ha nya idéer för vad du kan göra med jordgubbarna? Prova våra enkla och nyttiga jordgubbsrecept!
Publicerad 20 juni 2018

Jordgubbar är inte bara goda utan också fulla av nyttigheter. De är rika på fibrer som hjälper magen att må bra och ger oss mättnadskänsla. Jordgubbar innehåller också rikligt med C-vitamin, antioxidanter, folat, järn och flera andra näringsämnen. Passa på att frossa i jordgubbar när det är säsong!

 

1. Frukost med jordgubbar och melon

 

Börja dagen med en uppfriskande blandning med skivade jordgubbar, cantaloupe melon och honungsmelon. Servera med 2 msk naturell lättyoghurt eller lite färsk jordgubbssås (se nedan).

 

2. Färsk jordgubssås

 

Passar perfekt tillsammans med en fruktsallad och naturell lättyoghurt eller glass. Allt du behöver göra är att mixa jordgubbar (ca ½ liter) i ca 15-20 sekunder. Om du vill kan du passera såsen genom en nylonduk för att få bort fröna. Färdigt att servera!

 

3. Jordgubbssmoothie

 

Jordgubbar passar perfekt i en smoothie – bara mixa dem i en blender med valfria frukter. Mixa ½ banan med 2,5 dl jordgubbar och ½ dl naturell lättyoghurt. Nästa gång kan du prova att blanda jordgubbar och yoghurt med ½ mango istället.

 

4. Jordgubbsslushie

 

En varm dag passar inget bättre än den här svalkande slushien med smak av jordgubbar. Gör bara en dubbel sats av jordgubbssåsen ovan och frys såsen i en glassmaskin tills den är tjock och nästan frusen. Räcker till 2-4 slushies. Du kan även göra slushien i frysen, ta bara ut såsen en gång varje halvtimme och blanda runt tills det ser ut som en slush.

 

5. Keso med jordgubbar och gurka

 

Har du tänkt på att du kan ha jordgubbar i salladen? Lägg några salladsblad i en stor skål och skiva i lite gurka, salladslök och jordgubbar. Fördela på 2 tallrikar och tillsätt 2 dl keso på toppen. Toppa med rivet citronskal, citronjuice och lite peppar.

 

6. Jordgubbssplit

 

En banana split är himmelskt gott och njutbart även för dig som vill gå ner i vikt. Dela en liten banan på längden och lägg upp med 1 dl vaniljglass. Toppa med skivade jordgubbar och ringla över jordgubbssåsen (ovan).

 

7. Små jordgubbscheesecakes

 

För 4 små cheesecakes: Smula 2 digestivekex i 4 stycken ugnssäkra formar. Ringla över 1 msk äppeljuice på var och en. Mixa 200g färskost (max 15%) med 1 vispat ägg, 2 msk socker och 1 tsk vaniljsocker. Skeda upp smeten i formarna och baka i ugnen på ca 175 grader, i ca 20 min. Låt svalna och toppa sedan varje form med skivade jordgubbar.

 

8. Grillspett med marshmallows och jordgubbar

 

Trä jordgubbar och marshmallows på blödlagda trägrillspett. Lägg spetten på grillen en stund, vänd ofta. Servera direkt.

 

9. Jordgubbssufflé

 

Perfekt när du vill ha något sött men ändå nyttigt. Vispa två äggvitor hårt. Vispa sedan äggulorna med 1 msk socker och ½ tsk vaniljsocker. Blanda försiktigt ner äggvitorna. Lägg smeten i en varm ugnsform. Sätt sedan ugnen på grill och låt sufflén få lite färg. Lägg skivade jordgubbar på sufflén och grilla sedan ytterligare en stund tills de fått fin färg. Strö över 1 tsk socker och servera.

 

10. Jordgubbschutney

 

Passar perfekt till det grillade. Skiva jordgubbar (1 liter) och lägg i en gryta tillsammans med 2 dl socker. Koka ihop och tillsätt vatten efter behov (ca 1 dl). Hacka 1 chili och blanda ihop med jordgubbarna. Låt koka tillsammans i ca 20 min. Tillsätt under tiden 2 msk sirap.