5 billiga och nyttiga livsmedel

Gå ner i vikt och spara pengar samtidigt? Självklart är det möjligt! Här listar vi smarta val och goda idéer.
Publicerad 2 januari 2018 | Uppdaterad 30 maj 2022

1. Baljväxter

Här ryms bönor, linser och ärter. Upptäck fördelarna med dessa billiga och nyttiga livsmedel! Röda linser, exempelvis, tar bara 10 minuter att bli mjuka och är perfekta att dryga ut köttfärssåsen med. Baljväxter mättar bra och har positiv effekt på såväl blodtryck och blodfetter.

2. Kål och rotfrukter

Färgglada och ljuvligt doftande morötter, rotselleri, potatis och rödbetor, eller grönkål, fänkål och broccoli. Listan kan göras ännu längre. Tänk så mycket gott och nyttigt det finns att laga för så lite pengar.

3. Äpplen

Svenska äpplen går att hitta i fruktdiskarna i princip hela året. Ha alltid lite extra äpplen hemma, de håller bra i kylen och passar till så mycket mer än mellanmål. Skär ner i sallader, toppa din kryddiga gryta eller vänd ner i pasta tillsammans med kycklingbacon. Men framför allt – ät äpplena med skal på! Det är där, och strax under, som de viktigaste näringsämnena finns. Nollpointsmat? Ja visst!

4. Ägg

Ägg är en av våra absolut populäraste Nollpointsmat. Så ät och njut av ägg i alla dess former. Med tanke på allt nyttigt som ryms i ett ägg så kan det knappast bli billigare!

5. Musslor

Musslor är enormt rika på protein och är dessutom en god järnkälla. Se bara till att få i dig buljongen om du kokar dem, då mycket av det nyttiga hamnar där. Visste du förresten att odlade blåmusslor kan ha en positiv miljöpåverkan? De odlas på rep och renar haven då de samtidigt filtrerar bort plankton. Förresten, sa vi att musslor också är Nollpointsmat?

Källor
Naturskyddföreningen
Livsmedelsverket