5 sätt att äta mer vegetariskt

Testa dig fram om du vill få in mer vegetariskt på menyn. Det måste inte ske över en natt. Här får du tips om hur du gör det enkelt!
Publicerad 18 januari 2018

1. Kom igång att äta vegetariskt!

Ät precis som vanligt men byt ut köttet till ett vegetariskt alternativ. Det finns många produkter som både smakar bra och som är bra för såväl hälsan som för miljön. Vegetariska biffar, burgare och korvar, quorn, olika färser och tofuprodukter.

2. Tänk nytt - tänk mer grönt!

Tänker du flexitariskt så låser du inte fast dig själv utan öppnar bara upp för mer grön, hälsosam och hållbar mat. Många av oss är fast i tanken “Vilken grönsak ska jag ha till köttet, såsen och potatisen?”. Prova att vända på det. “Vilket kött kan jag lägga till på min vegetariska tallrik?”

  • - Grönsaksgryta med liten mängd kött.
  • - Köttfärssås med hälften röda linser.
  • - Gör en härlig tallrik med lite av varje från kyl och skafferi. Råkost, avokado, keso, ägg, bönor, solrosfrön, äppelklyftor. Toppa med lite kalkon eller kyckling om du känner behovet.

3. Ta det vegetariska tänket ett steg längre!

I ViktVäktarna® app kan du se de allra flesta livsmedel representerade. Gå igenom och tänk efter vad du tycker om av det vegetariska. Lägg upp en liten individuell plan på hur du kan få in ännu mer vegetariskt alternativ i din vardagliga kost.

4. Lista och kategorisera!

Gör en lista på allt vegetarisk du tycker är gott. Allt från salladsblad, till rödbetor och fänkål, quinoa, sötpotatis och pasta, hasselnötter, sockerärter och purjolök, med mera… Kategorisera så att du får en bra överblick. Perfekt att ha med när du handlar!

5. Laga, ät och utvärdera!

En helvegetarisk rätt i veckan kan räcka i början. Jobba in den hos familjemedlemmarna så att den blir accepterad. Vegetarisk buffé är ett annat alternativ. Den som absolut vill ha kött kan lägga till något kallskuret.