5 sätt att få i dig mer grönsaker

Vill du också äta mer grönsaker? Upptäck nya sorter eller servera det gröna på nya sätt. Här får du tipsen som kan göra skillnad!
Publicerad 7 februari 2018

 

1. Ta för vana att alltid ha små skålar framme med ätklara bitar grönsaker istället för godis. Cocktailtomater, morotsbitar och blomkål exempelvis.


2. Råriv kål, morötter, rödbetor med mera, och förvara i lufttäta påsar i kylen. Lätt att plocka fram och toppa din tallrik med en näve av varje.


3. Koka ordentligt med linser och bönor. Förvara i portionspaket i frysen och använd som i punkt 2. Eller marinera en större omgång i en lätt vinägrett. Håller och räcker hela jobbveckan i kylen!


4. Ha alltid flera sorters frysta grönsaker hemma. Wokblandningar, ärter, haricots verts, broccoli, bladspenat, rödbetor, kronärtskockor. Till och med lök finns fryst hackad i frysdisken! Bra att ha när tiden är knapp.


5. Trött på att tugga? Eller har du svårt för konsistensen på bönor? I så fall är soppor lösningen för dig! Koka i princip vilken eller vilka grönsaker du vill i buljong så det täcker.


Mixa slätt, smaka av med kryddor och servera. Pricken över i med en klick crème fraiche och lite frön eller färska örter.

 

 

Lär känna några nya grönsaker!

 

Visste du att...

 

… det just nu är högsäsong för flowersprouts? Och vad är det? kanske du frågar tillbaka. Jo, en korsning mellan grönkål och brysselkål. Full av bland annat c-vitamin, vitamin B6 och fibrer.


sparrisbroccoli inte är en korsning mellan broccoli och sparris? Däremot mellan broccoli och en kinesisk kålsort (Kailaan). Men visst liknar den sparris! Och den är också mycket god.


… det numera finns en liten variant av den långsmala delikatesspaprikan. Minipaprika, snackspaprika, babypaprika, sweet bite. Med så många namn lär det bli ett kärt barn i grönsaksdisken. Minivarianten odlas fram utan kärnor och ger därför mindre svinn.