5 sätt att undvika det känslomässiga ätandet

Det spelar ingen roll om du tidigare har använt mat för att döva dina känslor och få tröst – det går att bryta det känslomässiga tröstätandet.
Publicerad 19 oktober 2018

När livet blir tufft tröstar du dig med mat. Låter det bekant? I så fall kan följande fem tips hjälpa dig att inte tröstäta när du är upprörd. Här får du verktyg att använda för att minska ätandet när du är stressad, ledsen, arg eller upplever någon annan känsla.

 

1. Ta reda på vad du känner

 

Försök först att avgöra om din hunger verkligen beror på att du är hungrig eller på något annat. Kurrar det i magen? Om inte kan du försöka gå lite mer på djupet för att identifiera vad som utlöste känslan (att exempelvis se och dofta mat kan skapa en känslomässig respons). ”Kan du sätta namn på det, kan du också ta kontrollen över det”, säger Daniel Friedland, MD, och VD för SuperSmartHealth. ”När man känner sig orolig och spänd kan det vara effektivt och avväpnande att säga orden högt: orolig, orolig, orolig, nervös, nervös, nervös.”

 

2. Träna på att låta det gå en stund mellan tanken och det du gör

 

Låt det gå lite tid tills du styr kosan mot kakbordet i fikarummet efter att du haft en kontrovers med en kollega. Då ger du dig friheten att fatta ett annat beslut. Men för att lyckas krävs det förstås lite övning. Evan Forman, PhD, psykologiprofessor på Drexel University, föreslår att du nästa gång du känner oro utmanar dig själv för att se hur länge du kan ta känslan till dig. ”Känn efter om du kan välkomna oroskänslan i två minuter”, säger han. Testa att säga: ”Jag vet vad det här är och jag kan hantera det” istället för att säga ”En kaka skulle få mig att må bättre.”

 

3. Andas in, djupt och långsamt

 

”Djupandning kan vara en av de effektivaste strategierna som du kan använda dig av för att minska intensiteten hos starka känslor”, säger Abby Braden, PhD, biträdande professor i psykologi vid Bowling Green State University. ”När du är orolig andas du snabbare. Genom att djupandas med magen kan du minska stressnivåerna och spänningarna. Det hjälper till att minska den negativa känslan och hjälper dig att tänka på ett annat sätt, så att du kan ta dig igenom händelsen utan att äta.”

 

4. Var medveten om dina tankar

 

Det kan kännas som om din fria vilja har kapats om din hjärna hela tiden är upptagen med tankar som ”åh, så sugen jag är på en kaka”. Men vad är egentligen en tanke? Bara en flyktig upplevelse som inte har någon verklig makt över dig. ”Ett sug är bara ord eller en aktivitet i hjärnan”, säger Forman. ”Du föreställer dig hur gott något skulle smaka. Om du granskar känslor som ledsenhet, ilska eller genans och bryter ned dem i mindre delar, inser du att det bara handlar om en känsla av oro eller att du spänner musklerna och att din andning ökar.”

 

5. Skapa lite distans

 

Ett annat trick kan vara att inte genast identifiera dig med känslorna och istället skapa lite distans för att kunna fatta ett bra beslut. ”Det kan vara skillnaden mellan att vara arg och att bli medveten om att man har arga tankar”, säger Friedland. ”Utan distans dras du med i känslosvallet och gör det du brukar göra när du är arg. Kan du bli mer medveten och analysera dina arga känslor skapar du förutsättningar för att bli uppmärksam på dig själv så att du kan fatta andra beslut.”