Ägg – en riktig vardagshjälte

Läs mer om ägg som faktiskt innehåller alla näringsämnen vi behöver, hur du kan variera denna vardagshjälte och hur ägg kan hjälpa dig att hålla din budget.
Publicerad 13 mars 2023

Ägg innehåller i princip alla näringsämnen som vi behöver, är enkelt att variera och samtidigt hållbart. Ägg är dessutom mättande och kan göra det enklare för dig att hålla din budget, både vad gäller kostnader och Points. Man skulle faktiskt kunna säga att ägg är en vardagshjälte, både i köket och för kroppen!

Ägg innehåller massor med näring och är en prisvärd och klimatsmart proteinkälla. Det är mättande, hållbart, väldigt mångsidigt och något du alltid kan ha hemma. Med ägg som bas kan du, till en låg kostnad och på bara några minuter, sno ihop en näringstät och mättande måltid.

Ägg kompletterar och förstärker en frukost eller lunch, som proteinrikt pålägg eller i en sallad. Och det funkar fint som portionsförpackat mellanmål som är enkelt att ta med – till jobbet, i träningsväskan eller på utflykten.

Ägg är ett bra baslivsmedel som är enkelt att variera och en prisvärd proteinkälla. För den som tränar mycket, och för alla andra som vill säkerställa att de äter tillräckligt med protein av en sort som har hög kvalitet, så är ägg ett näringsrikt och klimatsmart alternativ.

Ägg är en bra grund för hälsan

Ägg bidrar med näring, protein och mättnad – på mackan, till frukostgröten, och i lunchsalladen. Med ägg blir det enklare att leva hälsosamt och hållbart – så här till exempel:

Säg omelett och ta hand om resterna

Vispa ihop ett par ägg med lite vatten eller mjölk, salt och peppar. Stek tillsammans med grönsaker, lök och kanske lite kyckling, kött eller fisk som blev över vid gårdagens middag. Perfekt sätt att ta hand om resterna!

Snabbt och enkelt - koka några extra ägg

Gör det till en god vana att alltid koka några extra ägg. Med färdigkokta ägg i kylen går det snabbt att fixa en lunch eller ett mättande mellanmål när tiden är knapp – enkelt att ta med till jobbet, på resan eller i träningsväskan.

Snabbfixad äggmacka blir en bra start på dagen

En skiva fullkornsbröd med kokt eller stekt ägg blir en bra start på dagen, eller en enkel snabblunch. Kanske du vill komplettera med ett par sillbitar, kaviar eller tomatskivor och en liten klick majonnäs.

Lyxa med pannkakor

Pannkakor som söndagsbrunch är en lyx för hela familjen. Gör de gärna på havremjöl så blir de en god källa till fullkorn, näring och mättnad. Toppa med fräscha bär, frukt och kanske en klick kvarg.

Perfekt för ”preppern”

Ägg håller sig länge och är något du alltid kan ha hemma – bra som ”reservmat” när det börjar bli tomt i kylen. Perfekt för att dina hälsosamma matvanor ska hålla i sig, även när du inte hunnit handla!

Ägg är en bra källa till protein och mineraler

Att ägg är en bra källa till protein känner de flesta till, men visste du att ägg även innehåller selen och zink, E-vitamin, B-vitaminer, vitamin A och D-vitamin? Näringsinnehållet i ägg varierar något beroende på vad hönan ätit. Det påverkar även färgen på äggulan.

Eftersom ägg varierar i storlek varierar även proteinmängden per ägg, ungefär mellan 6 och 8 gram. Den höga proteinhalten bidrar till att ägg ger en skön mättnadskänsla. Protein finns i både äggulan och äggvitan, men det är i gulan den mesta näringen finns.

Ägg och blodfetter

Ägg innehåller kolesterol, men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Kroppens egen produktion av kolesterol anpassas efter mängden kolesterol i maten du äter, och normalt sett har inte ägg någon negativ påverkan på hjärt-kärlhälsan.

Det finns ingen specifik rekommendation om hur många ägg per dag man bör äta (eller någon maxgräns som inte bör överstigas), men att äta varierat är förstås alltid bra.

Skribent: Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist

Läs mer om ägg

Lär dig mer om allas vår vardagshjälte och hitta goda recept att prova redan idag.