Allt om ägg

Ägg är ett fantastiskt livsmedel! De är sprängfyllda med näringsämnen, har relativt lågt energiinnehåll, är billiga och så mångsidiga att de passar lika bra till frukost som till kvällsmat.
Publicerad 9 november 2015

Näring

Ägg innehåller alla essentiella aminosyror, alltså de aminosyror som är livsnödvändiga. Det gör att kroppen kan utnyttja proteinet till nästan 100%. Dessutom innehåller de en stor mängd både vitaminer och mineraler som vi behöver, exempelvis höga halter av vitamin E och selen, men även innehållet av vitamin A, vitamin B12, vitamin D, riboflavin, zink, folat, niacin och är höga. Det är praktiskt taget bara vitamin C och kolhydrater som saknas i ägget och det är ju enkelt att få i sig på annat håll. 

Men kolesterolet då? Jo, visst innehåller ägg kolesterol, men de allra flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Kroppen är så pass smart så att den har en kontrollmekanism som gör att vår egen produktion av kolesterol minskar när vi äter mat som innehåller kolesterol. Detta gäller friska personer utan störd kolesterolomsättning.

Knäck ägg-koden

När du köper ägg i en matbutik finns det en del information som måste finnas på förpackningen, men också tryckt på själva ägget. Den rosa koden du hittar på ägget berättar vilket land och producent ägget kommer från, samt produktionssätt. Börjar koden på 0 betyder att det är ekologiskt, 1 betyder frigående utomhus, 2 betyder frigående inomhus och 3 betyder att ägget är värpt av burhöns. Vissa ägg är även märkta med en "check" och är då av Certifierad Svensk Äggkvalitet

Förvaring och hållbarhet

Bäst före-datumet på ägg ska enligt EU:s regelverk vara 28 dagar efter värpdagen och gäller om äggen förvaras i rumstemperatur. Men i själva verket håller de betydligt längre än vad som anges på förpackningen, så länge de förvaras i kylskåp. För längst hållbarhet ska de förvaras i kylskåp med den spetsiga delen nedåt. Denna förvaring garanterar en hållbarhet på minst två månader. Är du osäker på om ett ägg är tillräckligt färskt är det enkelt att kolla det genom att lägga det i kallt vatten. Ligger ägget kvar på botten är det pinfärskt, flyter det däremot upp till ytan är det gammalt. Kokta ägg ska alltid förvaras i kylskåp och håller ca en vecka.

Relaterad artikel: Tips & tricks för dig som älskar ägg