Älska tallriksmodellen

Bästa tipsen för bättre ögonmått!
Publicerad 7 november 2016

“Tallriksmodellen” tänker du och gäspar. Mer inspirerande ord för att sälja in en hälsosam livsstil har man ju hört! Sedan minns du kanske hemkunskapens präktiga pekpinne och blir inte nämnvärt mer sugen på att ändra några vanor. Och visst kan det kännas så. Men det genialiska med att använda denna modell är att du tränar upp ögonmåttet och får lagom mängd mat på tallriken.

Det är väl lysande! En metod som håller än i dag, en trotjänare för sunda matvanor. För det är inte bara alltför stora portioner som sätter käppar i hjulen vid viktminskning utan också obalansen mellan de olika delarna som läggs upp på tallriken.

Träna upp ditt ögonmått, använd tallriksmodellen och rör på dig enligt ditt personliga aktivitetsmål så har du en god grund att stå på för att lyckas nå ditt viktmål. Och inte minst - att hålla fast vid det!

Känns det fortfarande småtråkigt? Gör ett tankeexperiment. Byt namn på modellen till något som passar dig bättre! Kanske “min vinnartallrik” eller “matbalansmodellen”. För det handlar ju i slutänden om din seger. Att hitta balansen i ditt förhållande till mat och ätande.

Så här enkelt är det!

  1. Lägg upp en stor del av tallriken med grönsaker och rotfrukter, exempelvis broccoli, rödbetor, bönor, rotselleri, fänkål.
  2. Lägg upp en lika stor del potatis, pasta, gryn eller ris samt bröd. Välj fullkornsvarianter så håller du dig mätt längre!
  3. Fyll resten av tallriken med protein, som fisk, kyckling eller magert kött.
  4. Och kom ihåg - variera smaker och färger så gott det går. Det gör måltiden än mer lustfylld och inspirerande!

 

Läs även: