Äppeltider

Ett av de tydligaste hösttecknen är väl äppleträd som dignar av frukt. Passa på att njuta av våra svenska äpplen nu när de är som bäst.
Publicerad 26 september 2016

Ett äpple om dagen…

Äpplens hälsofrämjande egenskaper har varit kända i tusentals år. De är rika på flavonoider, kalium, C-vitamin och fibrer. De innehåller även ämnen som förbättrar kolesterolvärdet, sänker blodtrycket och stabiliserar blodsockret, vilket alltsammans minskar risken för hälsoproblem som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. De lösliga och olösliga fibrerna håller magen igång och ger näring åt de nyttiga tarmbakterierna. De lösliga fibrerna kan dessutom minska risken för inflammation i samband med överviktsrelaterade sjukdomar. Använd gärna oskalade äpplen eftersom det är i skalet som majoriteten av näringen sitter. Passa på att äta svenska äpplen medan de är som allra bäst. Tack vare våra nordliga breddgrader innehåller de oftast mer C-vitamin än utländska äpplen.

Förvaring

Har man egna äppleträd i trädgården kan skörden bli stor. Förvarar man frukterna på rätt sätt kan de hålla sig hela hösten och vintern, vissa sorter ända fram till våren. Det är viktigt att hantera äpplena försiktigt när man plockar och lagrar dem, minsta lilla skada minskar hållbarheten avsevärt. Lägg äpplena i ett eller max två lager i en kartong eller låda. Förvarar svalt, fuktigt och mörkt, i en källare, ett garage eller på vinden. De trivs bäst vid 3-5 plusgrader. Så länge det inte är frost kan lådan stå utomhus under tak.

Baka med äpplen

Äpplen är en fantastisk smaksättare som ger naturlig sötma till bakverk och efterrätter. Tänk dock på att det är stor skillnad mellan olika sorter. Fasta och lite syrliga äpplen passar till exempel bäst i äppelpajer medan söta och mjöliga äpplen passar bättre till äppelmos.

Crêpes med kaneldoftande äpplen

Vispa 3 dl mjölk, 2 dl vetemjöl, ¼ tsk salt och 1 msk socker till en slät smet. Vispa ned två ägg (ett i taget). Låt vila i kylskåpet en timme eller två. Smält smör i en stekpanna och stek crêpesen på medelhög värme. Skär två röda äpplen i tunna klyftor. Smält 30 gram smör i en stekpanna och strö över 1,5 msk socker. Pudra över kanel och slå på någon matsked calvados. Låt småputtra tills vätskan kokat bort. Servera varje crêpes med en sked av äppelröran och toppa med ett par valnötter.

Snabb äppelkaka

Skiva 3 äpplen och lägg i en smord ugnsform. Smält 2 msk smör och i en kastrull och blanda ned 1-2 msk honung och ½ dl havregryn. Pudra äpplena med kanel och kardemumma och strö över havregrynsblandningen och hackade hasselnötter eller pekannötter. Grädda i ugnen i 225 grader tills äpplena börjar bli mjuka, ca 10-15 minuter. Servera med en klick vaniljkesella.

Äppelchips

Kärna ur äpplen och skiva dem mycket tunt. Sprid ut skivorna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Se till att skivorna inte ligger omlott. Ställ in i ugnen på 75 grader och lämna ugnsluckan lite öppen så att fukten kan komma ut. Låt stå tills de är torra och krispiga, ca 4-5 timmar. Chipsen är perfekta att ha till hands när sötsuget slår till. Man kan även göra te på dem genom att slå på hett vatten och en kanelstång.