Äta ute? Javisst!

Det är alltid trevligt när någon annan står för matlagningen. Såhär kan du njuta av upplevelsen och fortfarande hålla dig på rätt spår.
Publicerad 1 februari 2019

Visst, att äta varje måltid hemma är ett sätt att enklare hålla sig till sin Pointsbudget. Men vem lever på det sättet? Att dela en måltid med vänner på en trevlig restaurang eller ha söndagsmiddag hos dina föräldrar är ett av livets nöjen! Och dessutom, vid någon tidpunkt måste de flesta äta något på resande fot eller är tvungna att äta ute med sina arbetskamrater.

Innan du går

  • Kolla upp menyn. Många restauranger har sina menyer online. Du kan i god tid planera vad som ryms i din budget. Kolla dessutom om restaurangens meny finns Pointsberäknad i appen.
  • Registrera vad du tänkt äta i förväg. Det ökar sannolikheten att du stannar inom din budget och äter det du har planerat.
  • Ät ett mellanmål för få eller 0 Points innan. Det hjälper dig att hålla din hunger på en rimlig nivå så att du inte är vrålhungrig när maten kommer till bordet, vilket istället leder till att du äter mer än du har planerat.

Vid måltiden

  • Om du inte har bestämt dig innan vad du ska äta, skanna menyn på NollPointsmat, som skaldjur eller lax. Det kan ge plats för en förrätt eller din favorit-dessert.
  • Våga fråga! Om det inte är tydligt på menyn hur en maträtt lagas, kolla med servitrisen. På så sätt slipper det sluta med en "dyr" överraskning.
  • Byt ut på menyn. Våga också vara besvärlig och byt ut på menyn om det behövs. Byt pommes frites till kokt potatis eller sallad, och be om att få såsen vid sidan av för att själv kunna välja hur mycket du tar.
  • Ta ett foto på din måltid. Det gör det enklare att minnas och registrera det senare.
  • Guesstimera och registrera. Hittar du inte Pointsvärdet i appen får du göra en uppskattning. Dela upp ingredienserna på tallriken och registrera var för sig, kycklingen, dressingen, pastan, krutongerna osv. Kom ihåg att det alltid är bättre att registrera något (även om det inte är helt rätt) än att låta bli!