Bättre att tugga än att bara svälja

Publicerad 4 april 2023

Skribent: Kajsa Asp, dietist

Trendiga juicer, smoothies och shots lyfts fram som oslagbara vitaminkällor och helt nödvändiga för immunförsvaret och hälsan. Rent näringsmässigt spelar det ingen större roll om du tuggar maten själv eller låter en mixer göra det åt dig, men för mättnadskänslan och vikten kan det ha en viss betydelse.

Tuggandet, och att låta måltiden få ta tid, bidrar till mättnad och gör ofta att man känner sig nöjd längre – då minskar även risken för att man blir sugen på att äta mer. Drycker registreras inte av kroppens mättnadssystem på samma sätt som när matsmältningen behöver jobba lite mer.

Ät gärna mer grönt

Frukt och grönsaker är av många anledningar bra för både hälsan och vikten, men om de mixats till en smoothie eller pressats till en juice förloras många av de positiva effekterna. Detta är några av dem:

Mätt på rätt sätt

När man äter mat med tuggmotstånd tar det längre tid att få i sig en måltid. Kroppens mättnadssignaler hinner komma under tiden du tuggar, och du blir nöjd och mätt och slutar äta innan du fått i dig en för stor portion.

Färg och form

Låt grönsaker, frukt och bär bidra med färg, smaker och konsistens i dina måltider – då blir det aldrig tråkigt att äta hälsosamt. Grönsakerna bidrar dessutom med volym. När du låter halva eller en tredjedel av tallriken vara fylld med grönsaker får det inte plats lika mycket av den mer kaloririka maten – det är själva tanken med Tallriksmodellen.

Vitaminer och fibrer

Grönsaker och frukt bidrar med vitaminer och fibrer som är viktiga och bra för hälsan som helhet, inte minst för tarmen, hjärt-kärlhälsan och immunsystemet.

När du väljer juice istället för hel frukt får du i dig vitaminer och fruktsocker men missar de viktiga fibrerna. Det går ofta åt betydligt fler apelsiner till ett glas juice än vad vi normalt sett äter, och juicen bidrar inte till mättnad på samma sätt som frukten du behöver tugga.

Ingen hjälp på resan mot målvikten

Juicer och smoothies kan verka hälsosamt men kan faktiskt bli ett hinder på din resa mot målvikt. Att mixa frukt och grönsaker till en dryck istället för att själv tugga dem och låta matsmältningen göra jobbet kan få oönskade konsekvenser.

Att äta i lugn och ro och låta måltiden få ta tid är en viktig aspekt för att nå och behålla en hälsosam vikt. När du ger utrymme för att uppleva, smaka och dofta på det du har på tallriken blir du mätt och nöjd på en lagom mängd, du får njuta mer av maten, och minnet av den sitter kvar längre. Då blir det ofta också lättare att hålla sig borta från att småäta, och kanske du slipper sötsuget på eftermiddagen. Att äta med medveten närvaro vid måltiden – ”mindful eating” – är alltså på många sätt bättre än att ta en smoothie, juice eller proteinshake när du är på språng.