Bli kvitt huvudvärken med bra mat

Huvudvärk och migrän kan triggas igång av en rad olika saker, bland annat maten vi äter. Läs vår guide till de vanligaste bovarna, samt vilken mat som kan lindra besvären.
Publicerad 20 november 2015 | Uppdaterad 21 september 2022

Huvudvärk

Huvudvärk och migrän är vanligt förekommande och kan ha en rad olika orsaker. När det gäller migrän är det inte helt klarlagt vad den underliggande orsaken är. En utbredd teori är att det är problem i det centrala nervsystemet som påverkar blodkärlen, samtidigt som ämnen som gör blodkärlen extra smärtkänsliga frigörs. Vad som triggar igång huvudvärk är högst individuellt. Ofta handlar det om stress, hormonella svängningar, läkemedel och mat.

Mat som kan utlösa huvudvärk

Tyramin
Tyramin är ett ämne som misstänks ligga bakom många migränanfall. Det finns mycket i lagrade ostar, vin, öl, fermenterade köttprodukter, jäst och inlagd fisk.

Socker
Choklad, godis, kakor och andra livsmedel med snabba kolhydrater leder till blodsockerfall som kan ge huvudvärk. Choklad kan även påskynda och förvärra migränanfall på grund av höga halter tyramin.

Rött vin
Rött vin är en av de vanligaste orsakerna till huvudvärk. Förutom stora mängder tyramin innehåller vin flavonoider och tanniner som också misstänks kunna leda till migrän.

Kaffe
Stora mängder kaffe kan ge huvudvärk. Även koffeinabstinens är en vanlig orsak till huvudvärk. Försök gradvis trappa ned på intaget om du märker att du får problem. Små doser kaffe är sällan ett problem och kan till och med lindra värken.

Tillsatser
Glutamat, nitrit, sötningsmedel, jästextrakt och färgämnen är exempel på livsmedelstillsatser som kan orsaka huvudvärk. Glutamat är för många en stor bov i dramat. Det finns naturligt i en del livsmedel, men tillsatt glutamat tas upp snabbare av kroppen och är lättare att få i sig för mycket av. Glutamat används för att ge maten extra smak och kan bland annat finnas i alla former av hel- och halvfabrikat, såsmixer, buljong, torkad mat, kryddblandningar, charkuterier och asiatisk mat. I innehållsförteckningen kan det stå E620-E625, eller bara "smakförstärkare".

Mat som kan lindra

Ingefära
Ingefärans antiinflammatoriska egenskaper hjälper till att hämma smärtsignalerna i kroppen. Dessutom mildrar det inflammationen i huvudets blodkärl och illamåendet som många känner i samband med migrän. Riv en rejäl bit rå ingefära och blanda i teet eller i en juice.

Svart kaffe
I små mängder kan kaffe vara effektivt mot huvudvärken. Koffein har en avsvällande effekt på blodkärlen i huvudet och minskar smärtsignalerna från hjärnan. Förutom det ökar koffein smärtlindringen från värktabletter som innehåller salicylsyra och ibuprofen.

Vitaminer och mineraler
Många som drabbas av migrän har för låga halter av magnesium. Öka intaget genom att äta magnesiumrika livsmedel som havregryn, nötter, frön, fullkorn och gröna bladgrönsaker. Även B-vitaminer och vitamin D kan hjälpa till att både reducera frekvensen och svårighetsgraden av migrän. Ät mer frukt, grönsaker, baljväxter, kyckling och ägg för att öka B-vitaminintaget. För att få i sig tillräckligt med D-vitamin är det viktigt att äta fet fisk och exponeras för solljus året om.

För dagbok

För att hitta mönster och se vad som triggar igång huvudvärken kan det vara bra att föra dagbok. Skriv varje dag ned vad du ätit och kartlägg när huvudvärken börjar och hur svår den är. Efter ett par månader bör du kunna se möjliga mönster och orsaker till värken.