Clementiner – gott, nyttigt och lätt att ta med

Nu är det säsong för dessa små sötsyrliga frukter.
Publicerad 15 februari 2017

Clementiner är en perfekt frukt att sätta tänderna i när blodsockertröttheten smyger sig på. Men var kommer den ifrån och vad är det egentligen för skillnad på clementiner, satsumas och mandariner? Just nu är det en perfekt säsong för att äta clementiner. Dessa vackra orangea små runda citrusfrukter som till skillnad mot apelsiner också är lätta att skala. Frukten som tillhör familjen småcitrus skapades i början av 1900-talet av en algerisk präst vid namn Clément Rodier när han ”korsade” mandarin och pomerans. Och Clementinen har mycket gemensamt med sin anfader mandarin och dess släktingar satsumans och tangerin. Även om clementinen är aningen större.

Smaken är söt, den är lätt att skala, har inte så mycket kärnor och får plats i jackfickan eller handväskan. Den är alltså en utmärkt frukt att ha med sig till jobbet, gymmet eller ut på promenad. Dess goda smak och mustiga fruktkött i kombination av en lång hållbarhet gör att den nästan alltid är god att äta.

Hur var det nu med släktskapet och skillnaden mellan dessa småcitrus? Mandariner har sitt ursprung i Kina. Och har döpts efter landets ämbetsmän som hade orangefärgade kostymer. Mandarin är också namnet på den kinesiska som talas i Kina. Alltså fastlandet, i Hong Kong och Taiwan talas kantonesiska som ju inte är en frukt. Tar man sig ännu längre öster ut till Japan finns rötterna till citrusfrukten Satsumas. Som ursprungligen kommer från provinsen Satsuma. Det som utmärker Satsumas är att dess skal har gröna skiftningar. Något som beror på temperaturskillnader och inte på att den är omogen.

Clementinen, som odlas i framför allt Spanien och Marocko har nästan tagit över hela småcitrusutbudet i Sverige. Kanske för att den har en mjuk söt smak, är lätt att skala och följaktligen också att äta. Passar bra när sötsuget sätter i så får kroppen en underbar dos av vitaminer, god smak och mättnad istället för godis fylld med E-ämnen och glutamat. Frukt är som bekant godis.