Din guide på gräddhyllan

Mejerihyllan svämmar nästan över av alternativ till den ursprungliga mjölken och grädden. Ja, det är en mindre djungel där ute, men här reder vi ut begreppen!
Publicerad 8 maj 2017

Kelda är en stor aktör i mejerihyllan med ett brett sortiment av allt från kaffegrädde till färdiga soppor och såser.

Matlagningsgrädde. Innehåller grädde och stabiliseringsmedel för att den ska vara kokbar. Används i varm matlagning. Fetthalten är 15%.

Mellangrädde. Även detta är naturlig grädde men med 27% fett istället för 40% som vispgrädde innehåller. Är vispbar och kan användas som vispgrädde såväl i mat som i desserter.

Kaffegrädde. En klassisk mejeriprodukt för allsidigt bruk. Traditionellt använt för extra krämigt kaffe, men inte fel att ha en skvätt i soppan eller för att runda av en sås. Föredömligt mager, 10% fetthalt, och naturlig i sitt innehåll med endast grädde.

Mildas matlagningsprodukter finns som motsvarigheter till ovan nämnda gräddbaserade produkter.

Här heter de Milda Mat, Milda Mat & Visp samt Milda Kaffe. Fetthalterna är ungefär de samma, men det finns också en variant med ännu mindre fett, Milda Mat Extra med endast 4% fett. Alla är baserade på skummjölk, men innehåller dessutom bland annat raps- och palmolja, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och färgämnen.

De kännetecknas av låg fetthalt och större andel vegetabiliskt innehåll än Kelda.

Oatly erbjuder alternativ för de som föredrar en helt mjölkfri eller en vegansk produkt.

iMat. Innehåller havrebas av vatten och havre, rapsolja samt en mindre mängd emulgerings- och stabiliseringsmedel. Med 13% fetthalt är den jämförbar med Kelda matlagningsgrädde och Milda Mat.

iMat Fraiche. En crème fraiche-liknande produkt för kall och varm mat med 15% fett. Innehåller bland annat syrad havrebas, potatisstärkelse, vegetabilisk olja, emulgerings- och stabiliseringsmedel.

Föredrar du vispgrädde med 40% fetthalt  så tänk på att använda ytterst liten mängd om du vill hålla nere SmartPointsvärdet. Ofta räcker det med den lilla skvätten!