Efterrätter utan tillsatt socker

När man drar ned på sockerkonsumtionen är det vanligen efterrätter, kakor och bakverk som stryker på foten först. Ibland vill man ändå lyxa till det med en efterrätt helt utan dåligt samvete. Då är dessa alternativ utan tillsatt socker bra val.
Publicerad 2 maj 2017

Dadelbollar
Mjuka upp 12 dadlar i en skål med vatten i en timme. Mixa dadlarna med 2 dl mandelmjöl, 3 msk kokosolja, 3 msk kakao, 1 msk chiafrön, 2 tsk osötat vaniljpulver och 1 msk vatten eller kaffe i en matberedare. Låt stå i 20 minuter och rulla sedan till bollar och strö över kokos. Mandelmjölet kan bytas ut mot en blandning av havregryn och riven kokos om man vill. Önskar man en krämigare konsistens kan man tillsätta en halv mogen avokado. 

Bär med grekisk yoghurt 
Bär- eller fruktsallad med grekisk yoghurt istället för grädde är en klassiker under sommaren. Kall mathavre är en oväntad kombination som passar bra till. Vill man lyxa till det med lite socker kan man ringla över en aning honung. 

Frysta vindruvor 
Ett isglassliknande alternativ som passar perfekt i sommarvärmen. Tvätta, torka och frys in kärnfria vindruvor. Låt dem stå i rumstemperatur i två minuter före servering. 

Bananglass med jordgubbar 
För många är en god glass den perfekta avslutningen på en middag. Ett osötat alternativ för glassälskaren är bananglass. Skiva och frys in två mycket mogna bananer tillsammans med 2 dl bär, till exempel jordgubbar hallon eller blåbär. Mixa den frysta bananen och bären med lite vaniljpulver på hög hastighet i en matberedare till en glassliknande konsistens. Ju mer bär man använder desto mer sorbetliknande blir konsistensen. Mer banan gör glassen krämigare. Man kan smaksätta glassen med vad man vill. Prova till exempel kakao eller jordnötssmör istället för bär. 

Kokosbananer 
Ett enkelt alternativ som är klart på ett par minuter. Skiva en banan diagonalt och doppa skivorna först i kakao och sedan i rostade kokosflingor. 

Grillad frukt
Upphettning framhäver den naturliga sötman hos frukter. Pensla skivor av ananas eller mango med lite olja och tillaga i ugnen på 200 grader grill i ca 10-15 minuter. Vänd på skivorna efter halva tiden. Pressa över lite lime och servera med klippt mynta. Andra frukter som går bra att grilla är aprikoser, persikor, nektariner och bananer. Banan kan grillas med skalet på. Skär ett djupt snitt genom skalet och fyll med hackad mörk choklad och nötter. Slå in den i folie, men lämna en öppning i toppen. Grilla i 10 minuter. 

Chokladmousse 
Smält 100 gram mörk choklad med 70-75 % kakaohalt. Rör ned två äggulor, en i taget, i chokladen. Vänd ned chokladen i 2 dl vispad grädde och rör slutligen ned två hårt vispade äggvitor. Ställ i kylen ett par timmar. Servera med färska bär. 

Bananplättar 
Enkla och goda plättar görs genom att mixa en mogen banan med två ägg. Stek i smör eller kokosolja och servera med färska bär. För en lite matigare variant kan man tillsätta ett par matskedar keso i smeten. 

Tänk på att dessa efterrätter, trots ett lågt sockerinnehåll, fortfarande innehåller en hel del energi. Njut av dem, men gör det med måtta!