Energidrycker – hur funkar de ihop med viktminskning?

Utbudet av energidrycker har på senare tid fullständigt exploderat. Tidigare innehöll alla energidrycker massor med socker, nu finns många olika varianter och vissa sägs kunna bidra till viktminskning. Vad innehåller de? Hur fungerar de? Och hur funkar de
Publicerad 2 maj 2017

Marknadsföringen kring energidrycker, bars och andra snabba mellanmål är ofta intensiv och betonar hur mycket energi man får när man äter dem – samtidigt som många av dem påstås bidra till viktminskning. Som du redan vet behöver du först och främst hålla dig till rätt antal Points för att gå ner i vikt. Det finns inga genvägar. 

Dryckerna innehåller ofta bland annat taurin, guarana och koffein för att göra dig pigg. Skapa hellre en sund livsstil med sunda rutiner som ger dig verkligt bra energi. När du är trött behöver du energi i form av mat, nytt syre eller mer sömn, inte snabba kickar som i det långa loppet gör dig ännu tröttare. 

Dryckerna sägs förbränna extrakalorier men påståendena är oftast inte särskilt väl underbyggda. Forskningen är ofta finansierad av företaget som säljer drycken och gjord på ett fåtal försökspersoner – alltså inget som håller i vetenskapliga sammanhang. 

Dryckerna finns i flera olika smaker och varianter; vissa är sötade med fruktsocker, andra med stevia eller något annat kalorifritt sötningsmedel. Skillnaden mot vanligt vatten eller saft är att de är berikade med vitaminer och mineraler och ganska energisnåla. Dryckerna kan vara bra som alternativ om du är sugen på något annat att dricka än vatten eller lightläsk, men med dina sunda matvanor behöver du inte extra vitaminer och mineraler. Normalt sett får vi i oss allt vi behöver via maten vi äter.* 

*D-vitamin vintertid är ett undantag, där kan det behövas kosttillskott. 

Fakta

Koffein kan sätta lite extra fart förbränningen. I rätt dos stimulerar koffein bland annat det centrala nervsystemet vilket gör att prestationsförmågan ökar och att man tillfälligt blir lite piggare. Det kan eventuellt ge en extra energikick i samband med träning. Överdosering ger symptom som huvudvärk, skakningar, hjärtklappning, illamående, kräkningar, oro/ångest och sömnsvårigheter. 
Taurin är en aminosyra som vi själva kan bilda i kroppen. Taurin har många funktioner och vi får i oss det via vanlig mat. Ofta är halten taurin i energidryckerna mycket hög, vilket vi ännu inte vet så mycket om konsekvenserna av. 

Obs! Barn och gravida avråds helt från att använda energidrycker. 

Proteinbars Butikshyllorna svämmar över av snabba enkla mellanmål – troligtvis en följd av att många äter ”i farten” och det finns en stor efterfrågan av den här typen av produkter. Det är lätt att luras att tro att de är en genväg till sunda matvanor och snabbare viktminskning, men många av de bars som finns på marknaden har ett högt energiinnehåll i förhållande till volymen. Många av dem är berikade med vitaminer och mineraler. Låt alltid basen i din kost vara vanlig nyttig mat – näringsämnena är alltid bäst i sitt naturliga sammanhang. 
En bar kan vara en enkel lösning om du är sugen på något mer än en frukt som mellanmål, men kom ihåg att registrera allt du äter i checklistan på webben eller i appen.