Fänkål – god, hälsosam och välgörande

Fänkål är en grönsak som går att använda till nästan allt. Den smakar gott men har också många hälsofrämjande egenskaper som att vara utrensande och stärkande.
Publicerad 1 mars 2017

Här får du lite tips för hur du kan använda den goda grönsaken! Fänkål har en god och tydlig smak som påminner om lakrits som passar utmärkt till fisk, i grönsaksblandningar, som till exempel ugnsbakade rotfrukter, i soppor eller gratinerad med till exempel smör och parmesan. Supergod att ha i bröd också. Det kan också vara en idé att använda fänkålsfrön, rostade passar dessa utmärkt med lax.

Utöver den goda smaken har fänkålen också många hälsofrämjande effekter, så som att den är bra för matsmältningen. Därför är fänkål ofta som en ingrediens i utrensande teer. Det går också att utvinna en så kallad eterisk olja ur grönsaken. Fänkålsolja används ofta i tandkräm men också inom aromaterapi med en värmande och stärkande effekt. Inom alternativmedicinen användes fänkål, då i form av ett te som görs på krossad fänkål och vatten, invärtes mot slem och hosta och utvärtes tillsammans med koksalt för att skölja ögon vid en hornhinneinflammation. Men det bästa är  nog den fina lakritsliknande smaken.