Frossa i körsbär

Vare sig du plockar dem själv eller köper dem från din lokala bondemarknad är mogna körsbär ett av sommarens största nöjen.
Publicerad 7 mars 2017

Körsbär finns i två kategorier - söta och sura - och skördas från juni-augusti när fruktträdgårdarna är överfulla med perfekt mogen frukt. Det är knappast förvånande att man ser så mycket körsbär i samband med sommarpicknickar och grillfester.

Hälsofördelar- Enligt folktro hjälper körsbär mot gikt och artrit, och forskningen talar för att de antiinflammatoriska egenskaperna kanske är mer än bara en myt . Lantbruksforskningstjänsten i USA (Agricultural Research Service) har hittat bevis för att vissa naturliga ämnen i körsbär kan lindra inflammatoriska tillstånd som t.ex. artrit, kardiovaskulära sjukdomar och cancer. Körsbären är dessutom fulla av fibrer, C-vitamin och kalium och innehåller stora mängder av antioxidanterna quercetin och antocyanin.

Att välja, tillaga och förvara - När du köper körsbär i snabbköpets frukt-och-gröntavdelning får du förmodligen den söta varianten. Sura körsbär (som t.ex. Montmorency) används nästan enbart till bakning och säljs oftast på konserv eller inlagda på burk. Färska körsbär bör vara fasta och fylliga, ha fräsch stjälk och inte ha några fläckar. Skalet bör vara blankt och stramt.

Färska körsbär kan förvaras i kylen i upp till två veckor men håller endast några dagar i rumstemperatur. Eftersom de lätt blir stötta bör man förvara körsbären i flata skålar snarare än i stora påsar för att på så vis sprida vikten. Man kan även frysa körsbären, med eller utan kärnor, på ett bakplåtspapper. När de väl är frusna kan du lägga över dem i en plastpåse i väntan på att de ska användas. Även om vissa påstår att ett gem är det bästa redskapet för att kärna ur körsbär så avlägsnas kärnorna effektivast med särskilda körsbärsurkärnare som antingen hålls i handen eller ställs på köksbänken.

Matlagning med körsbär 

  •  Torkade körsbär är ett bra tillskott till frukostflingor, müsli, gröt, couscous eller ris. Du torkar körsbär genom att kärna ur dem, dela dem på hälften och lägga dem i ett enda lager på en bakplåt. Ställ sedan plåten i ugnen på 75°C i ca 16 timmar eller tills körsbären ser sega ut och känns lite klibbiga. Förvara dem i en lufttät låda.
  • För en tropisk körsbärssalsa som passar utmärkt tillsammans med grillat fläskkött eller grillad kyckling kan du röra ihop 1 skuren mango, 2,5 dl delade, urkärnade körsbär; 2 msk hackad, färsk mynta; 2 tsk balsamicovinäger och ¼ tsk krossad chili. Häll med sked över köttet då det ska serveras.
  • Tillsätt körsbär till en sallad med bladgrönsaker, ugnsstekt kalkon och fetaost för något sött och smakrikt att ha som tillbehör eller huvudrätt.
  • Färska körsbär skänker härlig sötma till smörgåsar eller wraps fyllda med kycklingsallad.
  • Gör din egen vinäger på torkade körsbär genom att tillsätta 2,5 dl torkade körsbär till 5 dl vitvinsvinäger i en glasbehållare med lock. Låt blandning stå i två dagar och koka sedan upp och sila. Förvara vinägern i en sluten behållare. Den passar utmärkt som bas till hemmagjorda vinägretter: det är bara att blanda 1½ tsk körsbärsvinäger, 2 tsk olivolja, ½ tsk färsk koriander och ¼ tsk vardera med salt och peppar.