Frukosttips för hållbar viktminskning

Frukost är ett av de viktigaste målen du äter på en dag. Det är bra för din matsmältning, ditt fokus och hjärta att börja dagen med frukost.
Publicerad 7 mars 2017 | Uppdaterad 20 september 2022

Börja dagen på ett bra sätt och vara snäll mot din kropp genom att starta med något gott och nyttigt. Här kommer några tips på goda frukostar som kanske kan göra det lättare att stiga upp på morgonen. Beroende på din livsstil kan du anpassa din frukost, rör du dig mycket under dagen kan du äta en lite rejälare frukost än om du har en mer stillasittande vardag. Vad man föredrar för frukost brukar vara individuellt, så fundera på vad just du behöver för att klara dagen.

Bananpannkakor är en populär frukost

Bananpannkakor är en populär frukost som är enkel att svänga ihop. En mogen banan, 2 ägg, tre matskedar keso, en nypa salt och två teskedar smör allt som behövs. Vispa ihop ingredienserna och stek på. Vill du ha en slätare konsistens kan du mixa ingredienserna. Serveras med färsk frukt eller bär. Bananpannkakor går att variera och leka med olika ingredienser, keso kan byta ut mot mandelmjölk och mandelmjöl, du kan göra dem ännu matigare med havregryn eller ha blåbär i smeten. Pröva dig fram vad du gillar bäst. 

Bovetegröt passar bra för dig som har känslig mage

Gröt är en klassiker till frukost som du står dig länge på. Istället för den klassiska havregrynsgröten kan du testa andra sorters gröt som råggröt, bovetegröt eller mannagrynsgröt. Tillsätt gärna någon frukt i gröten som tärnat äpple. Bovetegröt passar bra för dig som har känslig mage och allt som behövs är bovete, vatten och en nypa salt. Toppa med exempelvis sojamjölk, linfrön och blåbär. För en matigare havregrynsgröt, blanda ner ett ägg precis i slutet av koktiden och rör om ordentligt.

Ägg i alla dess former är också en bra frukost

Har du svårt att få i dig något på morgonen eller har bråttom kan en matig smoothie vara en bra start. Mixa gärna med lite havregryn för extra mättnad. Ägg i alla dess former är också en bra frukost liksom chiapudding och chiagröt. 

Tips på några frukostfällor du ska undvika

  1. Juice innehåller mycket fruktsocker och mättar inte på samma sätt som när du äter en frukt (du får i dig en mycket större mängd frukt än om du äter den som den är). Vill du gärna dricka juice på morgonen så satsa på att pressa själv i en juicer så vet du att det bara är naturligt fruktsocker och kan variera med massa nyttiga frukter med spännande smaker. För att vara extra nyttig kan du juica grönsaker som grönkål eller avocado.
  2. Socker i te och kaffe bör du skippa. Även om det inte är mycket socker du har i ditt te eller kaffe ska du helst undvika det. Ha honung i teet om du gärna vill söta det någon gång då och då. Att skippa socker är ofta en vanesak och många fruktteer ger ofta en söt smak ändå.
  3. Ljust bröd innehåller mycket kolhydrater och ger lite energi. Grovt bröd som innehållet mycket fiber får i gång magen på ett bättre sätt och du står dig längre på det.
  4. Fruktyoghurt innehåller oftast tillsatt socker. Naturell yoghurt där du själv har färska frukter och grönsaker och kanske toppar med lite honung är ett sundare alternativ. Strö gärna frön såsom linfrön, pumpakärnor eller chiafrön över yoghurten som müsli.