Frusna grönsaksblandningar

Till och med de mest hängivna av köttätare vet att grönsaker är nyttigt för dem. Men ibland kan förberedelserna vara för jobbiga.
Publicerad 28 november 2017
  1. Wok
    Om du har bråttom eller kanske känner dig lite lat är det dags att bli kompis med frusna, färdigskurna grönsaksmixar. Här får du 10 enkla förslag som sätter fart på matlagningen. Fräs en 500 g påse med asiatiska wokgrönsaker i en het stekpanna/wok tillsammans med din favoritwoksås. Klart på några minuter. Vill du ha mer smak? Lägg i skalade räkor och låt fräsa med tills de är varma.
  2. Pasta
    Koka lite fullkornspasta enligt instruktionerna på paketet, låt rinna av i ett durkslag och häll över i en stor skål. Blanda i en 500 g påse frusna grönsaker och lite färdigköpt lätt pesto. Har du lite mer tid kan du göra din egen pesto för en mer personlig touch.
  3. Soppa
    Blanda ner 500 g frusna grönsaker i 1 liter lättsaltad hönsbuljong, strö över lite torkade örtkryddor och koka upp. Rör om någon gång.
  4. Pizza
    Ta ett stort pitabröd och stryk på pizzasås på burk, några skopor frysta grönsaker, lite riven lättmozarella och en nypa torkad oregano. Lägg på en bakplåt och baka i c:a 20 minuter i 220 grader eller tills osten smält.
  5. Tortillas
    Blanda en halv 500 g påse frysta grönsaker med precis så mycket färdigköpt salsa att alla grönsaker fått lite på sig. Värm dem på medelhög värme i en kastrull och servera på fullkornstortillas med riven isbergsallad och hackade tomater.
  6. Couscous
    Rör ihop 5 dl lättsaltad grönsaksbuljong, 5 dl frysta grönsaker och en tsk torkad timjan eller oregano i en stor kastrull. Koka upp på hög värme. Rör sedan i 2.5 dl couscous, lägg på locket och låt stå i 5 minuter. Rör om och servera.
  7. Fisk
    Ta två ark vattentåligt bakplåtspapper och lägg på diskbänken. På varje bakplåtspapper lägger ddu en fiskfilé, 1 hg frysta grönsaker, en matsked vitt vin, färskpressad citronsaft efter smak, en matsked fiskbuljong, några kvistar färska kryddörter och en nypa salt. Gör ett knyte av bakplåtspappret och stäng till ordentligt. Sätt knytena i en långpanna och tillaga i mitten av ugnen, förvärmd till 220 grader. Låt svalna i rumstemperatur i 5 minuter, öppna paketen och servera.
  8. Curry
    Blanda ¾ dl grönsaksbuljong med 500 g frusna grönsaker i en stor kastrull. Värm under omrörning på medelhög värme i c:a 4 minuter. Rör ned 1½ dl lätt matlagningsyoghurt, 1½ tsk indisk eller thailändsk curryblandning och en tsk pressad lime. Servera med kokt fullkornsris.
  9. Potatis
    Baka 2 bakpotatisar i 200 grader tills de är mjuka (c:a 1 timme). Dela dem på längden, gröp ur innanmätet i en stor skål men se till att inte skada skalen. Använd en gaffel till att mosa ihop potatisen med 1 dl varm lättmjölk, ¾ dl riven ost och 250 g frysta grönsaker. Krydda med salt och peppar och fyll de tomma skalen med blandningen. Sätt in i ugnen i ytterligare 5 minuter så det blir genomvarmt.
  10. Mer pasta
    Värm 8 hg tomatsås på burk och 500 g frysta grönsaker i en stor kastrull på medelstark värme. Under tiden kokar du fullkornspasta i en annan kastrull. Låt rinna av i ett durkslag och häll över pastan i såsen, blanda ihop och rör ner 2 msk riven parmesan.

Se även Fyll frysen för ett godare liv!>>