Fryst mat - en räddare i nöden

Färska, krispiga grönsaker kan tyckas oslagbara. Men de frysta alternativen är faktiskt bättre än många tror.
Publicerad 1 april 2020

Frysning är idag en av de mest användningsbara konserveringsmetoderna för många livsmedel såsom fisk, kött, grönsaker, frukt och bär. Under frysningen försenas tillväxten av bakterier, kemiska reaktioner och cellulära metaboliska reaktioner i maten vilket är positivt. Dessutom bevaras textur, näring och smak bättre jämfört med andra konserveringsmetoder.

 

Näring i fryst mat

Resan från odling till butik skiljer sig något mellan färska och frysta grönsaker. Färska grönsaker skördas, packas och transporteras (ofta långt) innan de når butikerna. I butiken kan grönsakerna förvaras flera dagar innan du köper hem dom. Under hela den här processen minskar näringskvaliteten. Men det gäller inte frysta grönsaker. Studier visar att frysta grönsaker kan innehålla högre nivåer av vissa näringsämnen jämfört med färska. Många grönsaker fryses direkt efter skörd och hålls frysta under transporten och i butik. Den extremt kalla temperaturen förhindrar att viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter försämras. Så när du äter dem är de fortfarande lika näringsrika som dagen de plockades. Näringen i fryst mat som fisk, kyckling och annat kött är nästintill detsamma som färskt.

 

Frysta favoriter

  • Grönsaker: Ärtor, broccoli, spenat, örter, edamame, majs, blomkål
  • Frukt och bär: Mango, jordgubbar, hallon, blåbär, banan, vindruvor
  • Fisk och skaldjur: Lax, torsk, rödspätta, räkor, pilgrimsmusslor
  • Kött och kyckling: Kycklingbröst, kalkonbröst, magert nötkött, köttfärs

 

Tips på användningsområde

Frysta grönsaker fungerar bra i soppor och grytor, men det är också gott att blanchera frysta grönsaker och servera till maten. När du vill ha ugnsrostade grönsaker är det bättre att välja färska, eftersom frysta grönsaker innehåller mer vatten vilket gör att ytan inte karamelliseras i ugnen. Frysta frukter och bär är optimalt att använda i smoothies, gröt eller yoghurt. Fryst fisk och kyckling fungerar precis lika bra att steka som färsk. Men tänk på att tina fisken eller kycklingen ordentligt (helst i kylen över natten) och torka bort överflödigt vatten innan stekning. Fryst kött passar också utmärkt att använda i grytor och soppor.

 

Frys ner - för din och miljöns skull

  • När du lagar mat gör gärna extra portioner som du kan frysa ner. 
  • Börjar bananerna bli bruna? Skär dom i bitar och frys ner. Det är perfekt när du vill göra en smoothie eller en krämig nice-cream. Mixa banan med lite jordnötssmör och toppa med hallon. Frukt som äpple och päron förlorar sin textur vid frysning men går fint att använda till pajer eller steka med kanel och ha som topping till gröten.
  • Har du mycket mjölk eller grädde kvar? Det går fint att frysa in det och använda till matlagning. Låt den tina innan du använder den bara.
  • Har du färsk broccoli, kål eller spenat som du inte blir av med? Blanchera och kyl ner snabbt innan du lägger ner det i frysen. Perfekt att värma upp och servera med lite olivolja eller varför inte mixa till en soppa?