Frysta frestelser

Glass, sorbet, yoghurtglass och gelato. Vad är skillnaden och vad är egentligen nyttigast? Den tråkiga sanningen är förstås att ingen är särskilt nyttig, men innehållet av socker och fett varierar ganska kraftigt mellan de olika varianterna.
Publicerad 19 september 2016

Glass

Mjölk- eller gräddglass måste i Sverige innehålla mjölkfett med en fetthalt på minst 5 procent. Innehåller glassen inget, eller mindre än 5 procent mjölkfett, får den inte kallas gräddglass. Billigare glassvarianter använder till exempel ofta palmolja, vatten, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel och syntetisk vaniljarom istället för råvaror av högre kvalitet. En vaniljglass kan innehålla allt mellan 4 och 15+ ingredienser. En bra tumregel är att ju färre ingredienser desto bättre glass. Ett annat tecken på en bra glass är att den är stenhård när den kommer ur frysen och måste stå framme ett tag först.

Yoghurtglass

Yoghurtglass kan vara ett bra alternativ till vanlig glass. Beroende på vilken yoghurt som används innehåller den ofta mindre både fett och socker. Dessutom kan den innehålla en rik bakterieflora som gynnar tarmbakterierna i magen. Yoghurtglass är emellertid inte nyttigt utan något man bör unna sig med måtta. Tänk också på att skillnaden mellan olika sorter är stor, fram för allt när det kommer till mängden socker. Att göra yoghurtglass själv är ett bra alternativ. Det är busenkelt och man kan själv kontrollera innehållet.

Gelato

Gelato är italiensk glass som baseras på mjölk istället för grädde. Den kan vid första anblicken se ut som ett bättre alternativ än vanlig glass eftersom den ofta innehåller mindre fett och socker. Gelato är dock mer kompakt än glass eftersom den innehåller mindre luft. En kula gelato kan väga mer än dubbelt så mycket som samma volym glass och kan därför mycket väl innehålla mer fett och socker.

Sorbet

Huvudingredienserna i en sorbet är vatten, socker och frukt eller bär. Ibland ingår även äggvita, men inte mjölk eller grädde. Sorbet brukar anses vara ett sundare alternativ till glass. Det är dock en missuppfattning. Sorbet innehåller förvisso inget fett men däremot mycket stora mängder socker. Ofta mer än dubbelt så mycket som vanlig glass.

Hemmagjord glass

Vill man njuta av glass av det lite nyttigare slaget är en hemmagjord variant det bästa alternativet. Det behöver inte alls vara komplicerat.

Hemgjord yoghurtglass – Mixa 250 gram frysta jordgubbar, svarta vinbär eller blåbär med ½ dl apelsinjuice, 2 dl matlagningsyoghurt, ½ msk flytande honung och eventuellt en knivsudd vaniljpulver. Servera direkt.

Bananglasspinnar – Halvera mycket mogna bananer och trä halvorna på glasspinnar. Låt ligga i frysen en till två timmar. Smält mörk choklad i ett vattenbad och doppa bananerna. Rulla i kokos eller hackade nötter innan chokladen stelnar, vilket det går fort. Bananerna som används måste vara riktigt mogna, annars blir de torra och tråkiga i frysen.

Mangoglass – Mixa 250 gram tärnad, fryst mango i en matberedare. Blanda ned rivet skal från 1 lime och 250 gram kvarg med vaniljsmak. Mixa igen så att allt blandas. Servera i glas och toppa med passionsfrukt, rostade kokosflingor och/eller hackad vit choklad.

Vindruvsglass - Ett isglassliknande alternativ som passar perfekt till fredagsmyset. Tvätta, torka och frys in kärnfria vindruvor. Låt dem ligga i frysen ca två timmar och låt dem sedan stå framme ett par minuter före servering.