Fullkornspasta – mättande och gott

Njut av penne, rigatoni och spaghetti som är lika närande och läckra som de är nyttiga och mättande.
Publicerad 15 mars 2017 | Uppdaterad 20 september 2022

Fullkornspasta var tidigare ingen höjdare. Visst, det var nyttigt med massor av vitaminer och mineraler och innehöll två till tre gånger så mycket fibrer som vanlig pasta men konsistensen var antingen spröd eller gummiaktig och smaken sur eller intetsägande. Den goda nyheten är kvaliteten på fullkornspasta, som tillverkas av mjöl gjort på hela sädeskornet och innehåller lite mer protein än vanlig pasta, har ökat rejält utan att man har kompromissat med näringsvärdet.

Dagens kvalitetsfullkornspasta, vars färg sträcker sig från en lätt brun nyans till ljusbrun, har samma angenäma konsistens som den bästa pastan gjord på siktat vetemjöl och antingen härmar dess smak eller tar helt nya läckra vändningar, ofta med inslag av nöt och jord.

Vad är nytt i butiken? Märkningen kan vara förvirrande. Vissa företag beskriver sin fullkornspasta som gjord på ”helt durumvete” medan andra skriver ”hel semolina”. Båda märkningarna betyder grovmalet, helt durumvete. Durumvete är rikt på protein och gluten och det vete man oftast använder för att tillverka både fullkorns- och vanlig pasta (till fullkornspasta används hela vetekornet medan vanlig pasta görs på siktat mjöl). Vissa sorters fullkornspasta, liksom även vissa sorters vanlig pasta, berikas därtill med riboflavin, niacin, folsyra och liknande.

Det finns dessutom hybridfullkornspasta som tillverkas av durumvetemjöl som man berikat ytterligare genom att blanda det med andra sorters fullkornsmjöl gjort på havre, korn, spält eller proteinrika ärtväxter som linser och kikärter. Lägg märke till att det finns pasta gjord på andra fullkorn, t.ex. faro, spält, råris, quinoa och bovete, som alla har sin egen konsistens och smak och är betydligt mer näringsrik än vanlig pasta.

Hur smakar det? Viss fullkornspasta är så lik vanlig pasta till smaken och konsistensen att du antagligen inte skulle märka någon skillnad i ett blindtest. Andra sorter har en i olika grad jordigare, nötigare och sötare smak och en något fylligare och angenämt grov konsistens. Eftersom det finns så många företag som gör fullkornspasta kan du alltid byta märke om du inte är nöjd.

Såser till fullkornspasta. Med sin rustika smak och konsistens passar fullkornspasta utmärkt till kraftiga, jordiga såser. När du väl har börjat experimentera kanske du börjar föredra fullkornspasta framför vanlig pasta till fylliga, nyttiga rätter som: