Fyll frysen för ett godare liv!

Ladda frysen med grönsaker och andra nyttigheter. Fryst mat är ofta till och med bättre för såväl hälsan som miljön och plånboken!
Publicerad 16 november 2017 | Uppdaterad 12 september 2023

Mer näring i frysta grönsaker

Grönsaker vi köper färska från butiken har ofta plockats, färdats och lagrats några veckor innan de når våra köksbänkar. Bara under den tiden tappar grönsakerna en del av sin näring.

Frysta grönsaker förvälls och fryses in direkt efter skörd. Så snart grönsakerna är nedfrysta händer ingenting med dem. Till skillnad från färska, som förlorar lite näring i taget vid lagring.

Frysen kan rädda miljön

Maten vi slänger per person och år bör minskas, det är klimatforskarna överens om. Ta vara på rester, rädda råvaror som annars skulle åka i soporna och börja “koka soppa på en spik”.

Har du köpt på dig lite för mycket lök och rotfrukter så kan du frysa in en del. Skala, skiva och förväll hastigt. Kyl ner i iskallt vatten och låt rinna av ordentligt. Packa lufttätt och frys in. Perfekt att bara hälla ner i grytan när det är bråttom i vardagen.

Blev det mycket sås kvar i fiskgratängen eller till köttbullarna? Frys in och ta fram nästa gång du ska laga den rätten. Perfekt som bas till den nya såsen. Dryga ut med vätska och krydda lite mer. Frys dock inte in resterna en andra gång!

5 smarta att alltid ha i frysen!

  • Ärter, spenat, broccoli eller andra snabblagade favoritgrönsaker.
  • Hemkokt tomatsås i 400 g-påsar (ca 100 g per portion)
  • Tillagad kycklingfilé i portionsförpackningar samt laxfilé och räkor i portioner.
  • Mango, blåbär, jordgubbar och andra frukter och bär. Smoothien är nära...
  • Överblivet kokt ris. Perfekt att tina upp till en portion när det är bråttom!