God jul på smart vis

December månad utmanar oss på många sätt. Här guidar vi dig genom julbordet.
Publicerad 19 december 2016

Det första och viktigaste rådet är att njuta av julmaten. Dåligt samvete hör inte hemma på julbordskalas. Och det går faktiskt att njuta på ett smart sätt. Vill du gå alla turer, som det heter på julbordsspråk, så se till att välja med omsorg.

Förbered dig genom att visualisera dina olika tallrikar. Vad är det jag verkligen tycker om? Försök att räkna ut i förväg hur många Points ditt drömjulbord ger.

Kanske är det sillen, laxen och äggen som lockar mest. Satsa då på det! Tänk sedan ut vad som kommer finnas på resten av bordet. Vill du smaka på något där? Hur mycket har du råd med?

Vill du ändå smaka på lite av allt? Visst kan du göra det, men var då noga med att det bara är munsbitar som gäller. I synnerhet av de krämiga sillarna, rödbetssalladen och ägghalvorna med majonnäs.

Skippa gärna bröd, smör och ost helt och hållet. Smakrika ostar i små mängder kan dock med fördel väljas för att höja smakupplevelsen.

Vill du dricka alkohol eller julmust till maten? Kom ihåg att ta med det i din Points- budget!

Fräscha grönsakstillbehör brukar ofta lysa med sin frånvaro på julbordet. Det bästa rådet är att äta en grön måltid tidigare under dagen. En krispig grönkålssallad, råkosttallrik eller varför inte en värmande och mättande grönsakssoppa?