Gör din egen müsli – godare, billigare och nyttigare!

Gör din egen müsli – det är godare, färskare och mer prisvärt. Du kan lägga i precis vad du önskar, och låta fantasin och dagsformen bestämma.
Publicerad 21 februari 2017

Gör en grund som du kan variera så ofta du vill, kanske varje dag. Grundreceptet till müslin bygger på havregryn eller rågflingor, och lite honung för att ge smak, binda ihop och ge en knaprigare konsistens. Genom att rosta müslin kommer smakerna fram på ett tydligare sätt. Inte minst hos nötter, mandlar och frön.

Müslin har en ganska neutral smak för att du ska känna dig fri att prova dig fram, lägga i andra ingredienser och hitta dina favoriter. Byt ut kanelen mot kardemumma eller 0,5 tsk vaniljsocker. Eller byt mandeln mot hasselnötter. Tillsätt torkade blåbär, tranbär eller gojibär, kokosflakes, solrosfrön eller kanske lite kakao. 
Prova dig fram till din egen favoritmüsli. Bara din fantasi sätter gränser!

Din egen müsli

Grundrecept ca 10-15 portioner (ger ca 7 dl müsli)​
SmartPointsvärde: 5 SmartPoints per dl. 0,5 dl ger 3 SmartPoints. 
Ingredienser

  • 2 dl rågflingor
  • 1 dl grahamsgryn
  • 2 dl havregryn
  • 1 tsk kanel
  • 1 nypa salt
  • 1,5 msk flytande honung
  • 0,5 msk rapsolja eller annan olja med neutral smak
  • 3 msk vatten
  • 1 dl grovhackad sötmandel

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt honung, olja och vatten. Blanda väl och strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över den grovt hackade mandeln. Rosta i ugnen ca 15-20 minuter. Rör om då och då så att müslin blir jämnt rostad och får en fin gyllenbrun färg.
  3. När müslin svalnat kan du om du vill tillsätta russin, torkade aprikoser eller tranbär. Eller låta müslin behålla sin neutrala smak och lägga till färsk frukt eller bär när det är dags för frukost.