Groddar – fullproppade med näring

Publicerad 9 november 2015

Att grodda frön, bönor och linser är ett enkelt sätt att öka näringsvärdet och samtidigt göra dem mjukare för magen och mer absorberbara i kroppen. Dessutom är det både roligt och enkelt att grodda själv hemma.

Ökat näringsinnehåll
Groddar är mycket näringsrika. Allt som växten behöver för att utvecklas finns koncentrerat i den lilla grodden. Innehållet av en del vitaminer kan öka väsentligt vid groddning, framför allt E- C- och B-vitaminer. Innehållet av folsyra kan till exempel öka med hela 600 procent. Groddarna innehåller också rikligt med nyttiga enzymer som underlättar matsmältningen och hjälper kroppen att absorbera många näringsämnen i maten bättre. Alla råa livsmedel innehåller enzymer men groddning ökar innehållet kraftigt. Kroppen producerar själv matsmältningsenzymer för att kunna bryta ned och tillgodogöra sig näringsämnena vi äter. Den här förmågan minskar när vi blir äldre och med den även förmågan att tillgodogöra sig många vitaminer och mineraler. När man får i sig dessa enzymer via maten behöver kroppen inte själv producera samma mängd.

Nedbrytningen av fröet som groddningen innebär gör också att det blir lättare för magen att hantera det. När man groddar bönor och linser minskar mängden ämnen som är ansvariga för de gaser och magproblem som många upplever av baljväxter. För personer med känslig tarm och magproblem kan det alltså vara en god idé att grodda till exempel linser och bönor innan de äts.

Grodda hemma
Groddar är billig, god och nyttig mat. Dessutom är det både enkelt och roligt att grodda själv hemma i köket. De växer snabbt och efter bara ett par dagar är de färdiga att användas. Enkelt att grodda är till exempel quinoa, alfalfa, bovete, korn, råg, vete, sesamfrön, mandlar, linser, kikärtor och bönor som mungbönor, sojabönor och adzukibönor. Börja med att skölja fröna noga i en sil. Blötlägg sedan en deciliter frön i en stor glasburk. Låt dem ligga i 10 timmar för stora frön och 5 timmar för små frön. Häll sedan av vattnet och lägg tillbaka de väl avrunna fröna i burken. Täck över med exempelvis en nylonstrumpa eller gasväv, fäst med gummiband och ställ den mörkt i rumstemperatur. Skölj fröna och låt dem rinna av noga tre gånger om dagen så att de håller sig friska. Efter två till sju dagar är de klara, beroende på sort. De flesta behöver mellan tre och fem dagar. Ställ dem gärna ljust den sista dagen så får de fina gröna blad. Groddarna klarar sig sedan en knapp vecka i kylskåp. Groddar av sojabönor och kikärtor bör kokas i fem minuter innan de äts eftersom de i rå form innehåller ett ämne som hindrar proteinupptaget i kroppen. Små barn, gamla, gravida och personer med nedsatt immunförsvar bör undvika alla råa groddar eftersom de vid ett fåtal tillfällen visat sig innehålla E.coli- och salmonellabakterier. Tillagade groddar är aldrig något problem eftersom värmen tar död på bakterierna.

Servering
Groddar kan ätas råa på mackan, i salladen eller som ett extra näringstillskott i grönsaksjuicen. Man kan även äta dem varma i woken och soppan, eller bara fräsa dem i lite olja och vitlök. Lins- och böngroddar kan också kokas kort och ätas som ett tillbehör precis som de är.