Hallon & blåbär - naturens eget godis

Vilken lyx att kunna plocka bär ute i skog och mark! Helt gratis kan vi få njuta av deras smaker, dofter och nyttigheter. Så förena nytta med nöje - ge dig ut och samla kraft, energi och antioxidanter!
Publicerad 3 juli 2017

Blåbär

Blåbären mognar under juli, lite olika tider såklart beroende på var man befinner sig. Men det är bara att kliva i stövlarna, utrusta sig med bärplockare och stor hink.

Frys in dem utspridda på en bricka. Häll därefter över i fryspåsar och lägg tillbaka i frysen. Nu är det enkelt att skopa upp efter behov!

Blåbär är bland det bästa naturen har givit oss! De kan onekligen kallas för superbär eftersom de är fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Blåbär är för många av oss självklara ingredienser i smoothies. Men har du testat dem i matlagningen? I en sallad med fetaost, matvete, spenat och rostade fröer blir en näve nyplockade blåbär kronan på verket.

Vill du skölja blåbären så gör det precis innan de ska ätas, annars tappar de spänsten och blir mjuka.

Hallon

Självplock av hallon finns, men främst i de södra delarna av landet. Passa på och plocka dem nu, vilda eller odlade. Ur miljösynpunkt är det så mycket bättre att konsumera närodlade och egenplockade hallon än att köpa de frysta i butik.

Hallon är känsliga bär och behöver förvaras svalt eller frysas in så snart de har plockats. Gör på samma sätt som med blåbär.

Hallon är rika på antioxidanter, c-vitamin, folat, järn och kalium, men också på olösliga fibrer som utgörs av de små kärnorna i bären. Dessutom har man spårat en hög halt av pektin som hjälper till att kontrollera kolesterolet.

Prova att med stavmixer mixa ner 10-12 färska hallon i din vinägrett. Smaksätt gärna med lite vitlök också. Ljuvligt gott att ringla över lättkokta grönsaker.