Hälsosamma såser och dressingar

En gräddig sås eller oljig dressing är ofta pricken över i:et. De är smakrika och goda, men tyvärr också feta och energirika och kan lätt förstöra en i övrigt nyttig måltid. Men visst går det att göra hälsosammare alternativ som smakar minst lika gott.
Publicerad 1 augusti 2016

Smala, smakrika ingredienser

Det kan kännas frestande att liva upp torsken med en gräddig vinsås eller oxfilén med en smörig bearnaisesås. Utan en smakrik sås eller dressing kan även de finaste råvaror bli tämligen tråkiga. Vanliga såsingredienser som grädde, smör, majonnäs och crème fraiche kan dock snabbt förvandla en nyttig måltid till en riktig viktfälla. Men det finns gott om exempel på ingredienser som ger mycket smak och samtidigt minskar behovet av mer energirika alternativ. Senap, soja, balsamvinäger, vin, buljong, chili, lime, vitlök, saffran, pepparrot, ingefära, citron och färska örter är bara några exempel.

Smalare bearnaise

Vispa ihop 1 äggula, 1 dl mjölk, 1 tsk maizena, ½ msk vitvinsvinäger, salt och vitpeppar i en skål. Gör ett vattenbad och vispa såsen över sjudande vatten tills den tjocknar. Vispa ned 20 gram smör, 1-2 msk hackad färsk dragon och 1 msk hackad färsk persilja.

Rödvinssås

Finhacka 1 gul lök och fräs i smör i en kastrull. Tillsätt 3 dl fylligt rödvin, 3 dl vatten, 2-3 msk kalvfond, 2 msk tomatpuré, 1 tsk bra balsamvinäger, 1 tsk timjan och en kvist rosmarin. Koka ihop tills hälften återstår. Rör ut 2 tsk maizena i lite vatten och rör ned i såsen. Avsluta med att vispa ned 1 msk smör.

Rosévinsås

Fräs 1 finhackad rödlök i lite smör. Slå på 2 dl rosévin, 1,5 msk kalvfond och 1 dl vatten och koka upp. Tillsätt 1,5 dl mellangrädde och 2 tsk dijonsenap och låt sjuda utan lock 5-10 minuter. Krossa 4 tsk rosépeppar med ett knivblad och vispa ned tillsammans med 1 msk maizenaredning.

Vitlöksyoghurt 

Till fisk och kyckling passar det lika bra med en fräsch yoghurtsås som en gräddsås. Blanda matlagningsyoghurt med pressad vitlök, rivet skal av lime eller citron, en skvätt olivolja, salt, peppar och valfria färska örter, till exempel mynta.

Guacamole

Guacamole är också ett utmärkt alternativ till gräddsås som passar till det mesta. Mosa avokado och blanda ned finhackad rödlök, rivet citronskal, pressad citronjuice, pressad vitlök, hackade tomater, hackad koriander, salt och peppar.

Mangosalsa 

En sötsur salsa passar suveränt till fisk, kyckling och grillat kött. Blanda finhackad mango, avokado, röd chili, gurka, mynta, rödlök och olivolja. Pressa över generöst med lime.

Grönkålspesto

rönkålspestoMixa 1-2 krukor basilika, en näve hackad grönkålsblad (utan stam), ½ dl lättrostade pinjenötter, 1 liten vitlöksklyfta och 1 dl olivolja med en stavmixer. Salta och peppra. Grönkålen ger god smak, ökat näringsvärde och substans åt peston.

Krämig korianderdressing

Mixa 2 dl korianderblad, 1 dl grekisk yoghurt, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 pressad lime, salt och peppar i en matberedare. Droppa långsamt ned ½ dl olivolja medan matberedaren går. Låt vila i kylen en timme före servering.

Hallonvinägrett

En annorlunda dressing som passar till de flesta sallader och grönsaker.

Mixa 2,5 dl tinade hallon, 2 msk olivolja, 2 msk rödvinsvinäger, 2 msk vatten, ½ msk honung, 2 tsk dijonsenap, 1 tsk chiafrön, salt och peppar i en mixer. Håller sig upp till en vecka i kylskåp.

Allround dressing

En dressing som passar till alla typer av sallader, grönsaker eller som smaksättare till fisk, kött och kyckling. Den går också utmärkt att använda som marinad.

Blanda ihop 1 liten finhackad gul lök, 1 pressad vitlöksklyfta, ¾ dl olivolja, 2 msk äppelcidervinäger, 2 tsk honung, 2 tsk tamarisås, 2 tsk dijonsenap, 1 msk vallmofrön, 1 msk sesamfrön, salt och peppar. Dressingen håller sig upp till en vecka i kylen.