Härlig sensommarmat

I augusti och september är utbudet av svenska grönsaker och frukter som störst. Njut av rotfrukter, äpplen, plommon och vilda bär, skaldjur och svamp.
Publicerad 9 november 2015

Hämta hälsa i naturen!
Plocka egen svamp, björnbär, hallon och blåbär. Samtidigt som du samlar skogens guld får du njuta av skogens lugnande och avstressande miljö. Forskning visar att personer med tillgång till lövskog och annan typ av rofylld natur generellt har lägre stressnivåer. Om man dessutom är fysiskt aktiv i naturen minskar risken att drabbas av mental ohälsa. Läs gärna mer här!

Fortsätt grilla!
Vem har sagt att grillsäsongen är över bara för att det börjar bli höst? Du kan fortsätta grilla året om. Kött, fisk, kyckling och grönsaker kan tillagas på grillen. Matlagning utomhus är lika härligt i september som i mitten av juli – om inte bättre!

Fräscha sommarsmaker
Förläng sommaren med fräscha sallader, färska örter och fräscha sommarsmaker; sätt en fräsch och syrlig ton i salladen med färskpressad saft av citron och lime. Var generös med färsk basilika, koriander, mynta och bladpersilja som ger massor av smak utan att tillföra extra kalorier.
Bär såsom hallon eller blåbär i salladen är fräscht och ger både färg och smak (rör om försiktigt så att bären inte går sönder alltför mycket!).

Ljummen höstsallad
En matig sallad är snabblagad och gör det enkelt att variera din lunch och middag. Gör en bädd av krispig sallad, till exempel romansallad eller blandad bladsallad, plus färska gröna sojabönor (edamamebönor, finns i frysdisken), eller kidneybönor, paprika, skivade tomater och lök. Toppa med ljummen nystekt lax eller kycklingfilé, smulad fetaost eller kryddiga korvar i skivor.

Mättande skaldjur
Kräftor och räkor är proteinrikt och mättande. Njut dem i sallader, på smörgås eller i en bakad potatis. Gör din egen skagenröra med lätt crème fraiche eller matyoghurt, och lägg i dina favoritskaldjur, kanske lite gröna ärter eller finhackad paprika. Sätt din egen prägel med dill, finhackad rödlök och färska kryddor, och dekorera med citronskivor.

Njut av höstens vackra färger och den svenska sensommarens grönsaker, frukt och bär. Passa på att vara ute så mycket du kan, och ta vara på ljuset och de fina kvällarna. Samla sköna minnen att se tillbaka på när hösten kommer.