Gör egna bars

Ett snabbt och nyttigt mellanmål är bars. De är enkla och smidiga att ta med och mättar bra.
Publicerad 22 februari 2017

Att göra egna bars är snäppet bättre än köpta och du kan variera innehållet efter tycke och smak. En liten bit är fullproppad med nyttigheter. Är du allergisk mot nötter kan du göra bars utan detta. Dessutom blir det billigare att göra själv och är perfekta för att fylla på med energi mellan måltider. Plasta in bitar för att enkelt kunna ta med.
Utan nötter
Det går alldeles utmärkt att göra bars utan nötter. Med havregryn, kokosflingor, banan, ägg, honung och hallon till exempel. Rör ihop alla ingredienser utom hallonen som du har i precis i slutet innan du brer ut innehållet på ett bakplåtspapper. Tjockleken kan du göra som du föredrar. Bakplåten ska sedan in i ugnen tills det fått lite färg och stelnat, tiden kan variera beroende på tjocklek, men 15-20 minuter ungefär. När du tagit ut den ur ugnen skär du upp den i bitar. Kan ätas direkt eller frysas in och tas ut när du behöver ett snack. 
Nötter
Nötter är en bra stomme när du gör bars då de är nyttiga och mättande. Vilka nötter du vill ha kan du variera i oändlighet, valnötter, hasselnötter, cashewnötter, mandel eller jordnötter. Sesamfrön, linfrön eller chiafrön gör barsen ännu lite nyttigare. Allting hackas och blandas med äggvitor och honung. Vill du ha en god topping kan du smälta kokosolja och blanda med kakao och bre över smeten när du spridit ut den på en bakplåt eller i en form. Detta ska inte in i ugnen, utan får stå i kylen eller frysen ett par timmar. Sedan är dessa bars redo att skäras upp i önskad storlek.
Variera innehåll och tillagningssätt
Innehållet i bars kan varieras mycket. En bra bas är havregryn och här kan du välja om du vill ha fiberhavregryn eller vanliga. 
För ett glutenfritt alternativ kan du använda dig av mandelmjöl. Vill du ha mer protein kan du använda en skopa proteinpulver. Vill du undvika laktos passar mandel- eller havremjölk bra som alternativ.
Du kan blanda alla ingredienser och rulla i en rörliknande form i ett bakplåtspapper, platta till lite och lägg sedan in i kylen ett par timmar. Vill du rosta barsen i ugnen blir det krispigare. Efter kylningen eller rostningen skär du upp dem.
Granola bars
Müsli och granola är också en bra grund i en bar. Skillnaden mellan müsli och granola är att den senare är rostad i ugnen. Gör du bars att stoppa i kylen kan detta vara ett gott alternativ. Ska du baka i ugnen kan müsli passa fint. Genom att välja ett färdigt alternativ får du flera olika nötter, gryn och frukter som ger god smak till barsen. Tänk på att välja alternativ utan tillsatt socker. Russin, torkad frukt, äppelmos eller pumpakött är också goda ingredienser. För en sötare variant kan du garnera med kakao eller bär och ha till fika.