Ät kolhydrater och gå ner i vikt

Gör smarta val av kolhydrater och inspireras av tipsen nedan.
Publicerad 5 september 2019

Du har kanske hört att kolhydrater är dåligt och att du ska undvika kolhydrater när du går ner i vikt? Det är inte så konstigt med tanke på hur utskällda kolhydrater varit under många år. Men så här ligger det till: Kolhydrater är en viktig del i en hälsosam kost och det gäller även när du går ner i vikt.

MEN, alla kolhydrater kan inte jämställas. Kolhydrater i form av produkter rika på socker behöver vi se upp med, medan kolhydrater som finns i bönor, linser och grönsaker förser oss med näring och är fyllda med fibrer som gör att vi håller oss mätta längre.

Därför fungerar lågkolhydratskost - i början

Trenden att undvika kolhydrater har pågått ett tag och framgångshistorier med människor som har dragit ned på (eller uteslutit) kolhydrater från sin kost har publicerats i media. Men många av dessa “snabba resultat” på vågen kan kopplas till förlust av vatten i kroppen. När man äter mindre kolhydrater tappar kroppen också en del vatten.

Det här är vad som händer.

Kroppens viktigaste energikälla kommer från glukos som bryts ned från kolhydraterna vi äter. Kroppen lagrar en del av glukosen i form av glykogen och när man äter mindre kolhydrater använder kroppen sina förråd av glykogen för att få tillräckligt med energi.

När kroppen använder glykogen tappar den samtidigt lite vatten vilket märks när man ställer sig på vågen. Hursom, när man sedan äter kolhydrater igen försvinner den här korttidseffekten eftersom kroppen återigen lagrar in glykogen (och binder vatten ihop med det).

Istället för att du lär dig hälsosamma vanor som funkar på lång sikt så lär du dig hur du kortsiktigt kan gå ner några kilon. Att utesluta kolhydrater leder oftast till att man till slut ger efter för begäret och börjar äta kolhydrater. Det är en ond cirkel, och inte en hälsosam sådan.

Låt NollPointsmaten och Pointsvärdet guida dig

Såväl läkare som den samlade vetenskapen rekommenderar att vi ska äta kolhydrater varje dag. Och med ViktVäktarna® kan du äta kolhydrater och nå ditt viktminskningsmål. Programmet guidar dig till de hälsosamma valen. På NollPointslistan hittar du massor av alternativ fyllda med fibrer, vitaminer och mineraler. Samtidigt är Pointssystemet utformat till att guida dig till de hälsosammare valen och bort från sockerrika livsmedel som har ett högre Pointsvärde.

Hitta ditt sätt för att göra bra val av kolhydrater såsom det passar dig. Här kommer några förslag för att inspirera dig:

  1. Söta på ett smartare sätt. Gör t ex din egen granola och söta med mosad banan i stället för med socker eller honung. Välj bort söt fruktyoghurt och välj en naturell som du sötar med färska bär istället.
  2. Välj smarta godsaker. Ät t ex en mindre kaka och njut den i små bitar till fikat. Byt ut vanlig läsk mot sockerfri läsk. Prova grönsaksstavar med dipp till fredagsmyset eller tärnad mango och vindruvor istället för lördagsgodiset.
  3. Prova NollPointsmaten på nya sätt i köket. Variera matlagningen och testa t ex blomkålsris istället för vanligt ris eller skiva aubergine på längden och använd istället för lasagneplattor. Dryga ut potatisklyftor i ugn med massa rotfrukter såsom rödbetor, palsternackor och morötter.