Kvällssnacks för gott samvete

Att äta efter klockan åtta på kvällen är som att svära i kyrkan i viktminskningssammanhang. Men i själva verket handlar det snarare om vad och hur mycket man äter än om vilken tid man äter.
Publicerad 26 november 2015

Kvällssnacks består ofta av kaloriintensiva onyttigheter. Väljer man däremot hälsosamma alternativ har det visat sig vara förknippat med många hälsovinster. Rätt typ av protein kan främja muskeluppbyggnaden under natten och långsamma kolhydrater kan hjälpa till att dämpa aptiten och reglera blodsockret nästa dag. Här kommer några tips på kvällssnack som är helt acceptabla att äta när suget blir för stort.

Grönkålschips – Grönkål är sprängfyllt med vitaminer, mineraler, antioxidanter och svavelhaltiga ämnen som visat sig ha en cancerhämmande effekt. Grönkålschips är ett perfekt kvällssnack och ljusår bättre än vanliga potatischips. De görs enkelt genom att skära bort stammarna och pensla bladen med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i 200 grader i 10-15 minuter eller tills de är krispiga. Man kan även använda savoykål eftersom det kan vara knivigt att få tag på färsk grönkål året om i Sverige.

Mandlar – Trots sitt höga fettinnehåll visar studier att mandlar inte har någon negativ effekt på vikten, tvärt om så har personer som äter mycket mandlar betydligt bättre kolesterolvärden och lägre blodfetter. Mandlar innehåller också höga halter magnesium, ett livsviktigt mineral som många skulle må bra av att få i sig mer av. Men visst innehåller de kalorier, så begränsa intaget till en handfull nötter.

Pumpafrön – Rostade pumpafrön är ett nyttigt kvällssnack som precis som mandlar har ett högt magnesiuminnehåll. Magnesium har en lugnande effekt och kan hjälpa en att varva ned inför natten. Fröna innehåller också en betydande mängd zink, järn, fosfor och E-vitamin.

Bananplättar – Enkla och goda plättar görs genom att mixa en mogen banan med två ägg. Stek i smör eller olja och servera gärna med färska bär. För en lite matigare variant kan man tillsätta några matskedar keso i smeten. Detta blir även ett perfekt mellanmål efter träningen på grund av det höga proteininnehållet.

Bär med grekisk yoghurt – En klassisk efterrätt där grädden byts ut mot grekisk yoghurt för att få ned kalorimängden.

Mörk choklad – Detta är kanske ingen nyhet men det tål att upprepas. Mörk choklad innehåller inte mycket socker och är fullpackad med antioxidanter. Det kan på sikt sänka blodtrycket, öka insulinkänsligheten, förbättra humöret och motverka inflammationer. Kakaohalten bör vara 80% eller mer.

Bananglass med jordgubbar – För många är en god glass den perfekta avslutningen på en middag. Vanlig glass innehåller emellertid mängder med kalorier. Ett alternativ för den som har svårt att avvara glassen är bananglass. Skiva och frys in två mycket mogna bananer tillsammans med drygt 2 dl jordgubbar. När de är frysta mixas de på hög hastighet i en matberedare till en glassliknande konsistens.