Ladda din tallrik med färg, smak – och hälsa!

Vill du förbättra dina matvanor en gång för alla och hitta en livsstil som gör dig pigg och full av energi, och samtidigt förändrar din vikt? Vi har de bästa tipsen.
Publicerad 26 november 2015

Grönsaker och frukt har ett lågt kaloriinnehåll och är fulla med både smak och näring, de flesta av dem innehåller minimalt med fett. När du låter grönsaker, frukt och bär ingå i din måltid får du dessutom en välfylld och läckert färgsprakande tallrik, men utan att det tar från Pointsbudgeten.

Grönsakerna bidrar dessutom med krispighet och fibrer. När du tuggar och det får ta en stund att få i sig maten hinner du känna mättnad i tid. Det gör att det blir lättare att äta en lagom stor portion.

De olika färgerna i grönsaker, frukt och bär representerar olika antioxidanter och andra hälsoboostande ämnen. De olika antioxidanterna kompletterar varandras effekt, vilket är ett av skälen till att det är viktigt att variera sina grönsaker och få i sig av flera olika sorter varje dag. Kombinera gärna röda, blå, lila, orange, gröna och gula grönsaker, frukter och bär. Låt tallriken bli som en färgpalett!


Har du kört fast? Är det dags att bredda utbudet i kylens grönsakslåda?

  • Prova en ny grönsak varje vecka. Gå upptäcktsfärd i Frukt- & gröntavdelningen och hos grönsakshandlaren på torget. Om du är osäker på hur de ska hanteras eller tillagas; fråga!
  • Låt alltid grönsaker och frukt ingå i dina måltider – använd fantasin och prova till exempel att lägga en skiva äpple på ostmackan, bär (färska eller frysta) i morgongröten, eller använda finriven morot som pålägg. Piffa upp din vanliga sallad med blåbär eller hallon.
  • Prova nya vegetariska recept.
  • Lägg i mer grönsaker och rotfrukter än receptet säger, till exempel i soppor och grytor.
  • Gör en färgstark grönsaksgratäng med dina favoriter, kanske paprika, squash, tomater, lök och purjolök. Gratinera med lite riven ost på toppen, och servera som tillbehör istället för pasta, ris eller potatis.
  • Rosta squash, paprika och potatisklyftor i ugn, med lite olivolja, flingsalt och örtkryddor.
  • Prova att mjölksyra grönsaker, det är enklare än du tror. Syrningen stärker dina tarmbakterier och gör grönsakerna mer lättsmälta.

Läs här om hur du kan syra grönsaker själv!


Behöver du förnyelse i skafferiet?

Byt ut vitt ris mot rött eller svart. Vildris och fullkornsris smakar mer och innehåller massor av mineraler, fibrer och andra näringsämnen.
Byt ut vit pasta och vitt ris mot svart eller röd quinoa, eller mot röda, gröna eller svarta linser.
Gå på upptäcktsfärd i kryddhyllan. Kryddor ger smak och färg och har ibland dessutom hälsobringande egenskaper, bland annat sägs chili öka förbränningen, och vitlök är en känd gammal huskur, som bland annat sägs skydda mot förkylningar. Prova nya intressanta kryddblandningar och smakkombinationer: kakao och chili, citrongräs och chili… Satsa på kryddblandningar av hög kvalitet, de billigare blandningarna innehåller ofta mest salt.


Du har ungefär 10.000 smaklökar. Låt dem ha roligt och upptäcka nya smaker varje dag! Den naturligt färgstarka maten innehåller ofta extra mycket vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra näringsämnen som du behöver. Låt matens färger visa vägen!