Laga dubbelt

Viss mat passar bättre än annan att laga mer av och frysa in till matlådor. Här är våra bästa tips.
Publicerad 17 januari 2019 | Uppdaterad 23 augusti 2022

När du väl har bestämt dig för att tillbringa lite tid i köket, gör det värt mödan. Laga för fyra, ät för en och frys in tre portioner för senare tillfällen. Och är ni fyra som ska äta, gör helt enkelt en dubbel sats. Inspireras av våra receptförslag nedan.

Innan du sätter igång

· Införskaffa fryståliga matlådor som är lagom stora för en portion.

· Sätt en etikett på matlådan med rättens namn, Pointsvärde och datum.

· Gör matlådor direkt, innan du börjar äta, och ställ in i kylen eller i ett kallt vattenbad. När de svalnat kan du flytta över till frysen.

· Är det kallt ute, låt maten svalna i matlådor utomhus innan de flyttas till frysen.

Paj

Paj är enkelt att laga stor sats av, antingen i långpanna eller helt enkelt i två formar, och det är jättegott att ha i matlådan. Ett annat tips när det gäller paj är att göra en dubbel sats pajdeg och frysa in, så går det snabbare nästa gång du ska göra paj. Rulla ihop den till en rulle, lägg i en plastpåse, töm på luft och frys in. Ta ut och hyvla upp med en osthyvel rakt ner i en pajform.

Gryta

Grytor blir, som bekant, ännu godare när de får stå någon dag. Att frysa in dem är därför en bra idé. Det är också enkelt att laga en stor sats av grytor, så införskaffa dig en stor härlig gjutjärnsgryta och upptäck nya goda grytor att laga. Långkok är ju t ex en utmärkt rätt att laga på helgen och sen njuta av hela veckan (eller några månader om du fryser in).

Lasagne

Finns det en mer klassisk matlåderätt? Vi tror inte det. Lasagne har ett välförtjänt rykte av att funka fint i matlådan, det är enkelt att göra mycket av och blir bara godare av att stå till sig.

Risrätter

Ris funkar alldeles utmärkt i matlådan, men tänk på att kyla ner det snabbt efter tillagning för att förhindra matförgiftning. Det är den lilla bakterien bacillus cereus som kan bilda toxin vid för långsam nedkylning av ris.