Måltidsersättning vs vanlig mat

Här följer våra tankar kring måltidsersättningsdieter vs vanlig mat – det vill säga ViktVäktarna® – och våra resonemang kring hållbar hälsa.
Publicerad 17 oktober 2019

Att ersätta riktig mat med proteinpulver, proteinbars, soppor eller annan måltidsersättning är ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Faktum är att få andra dieter kan mäta sig med det snabba resultat du kan uppnå med hjälp av måltidsersättningar av olika slag. 

Frågan är vad som händer, fysiskt och mentalt, när du väl börjar äta vanlig mat igen. För dagen när du behöver börja äta som vanligt igen kommer ju förr eller senare. Här följer våra tankar kring måltidsersättningsdieter vs vanlig mat – det vill säga ViktVäktarna – och våra resonemang kring hållbar hälsa.

Vad händer i kroppen när du går på en diet?
Med måltidsersättningsdieter förbrukar kroppen sitt förråd av kolhydrater och vatten, vilket gör att du snabbt tappar i vikt. När du går på en diet med ovanligt lågt kaloriintag, i vissa fall mindre än 800 kalorier per dygn, kan även ditt humör och din energi påverkas. Du kan känna dig frusen, trött, få ont i huvudet, få problem med magen och en annorlunda smak i munnen, vilket är helt normalt. Man bör också komma ihåg att även om de flesta måltidsersättningar innehåller alla nödvändiga näringsämnen så är kosttillskotten tillsatta artificiellt. Du får inte näringsbrist, men intaget kan aldrig förväxlas med den näring du får av riktig mat. kost. Med Viktväktarna äter du dig mätt på vanlig mat, varje dag och går ändå ner i vikt. 

Vad händer mentalt?
En behandlingsstudie med drygt 300 patienter visar att behandling av feta patienter med extrem lågkaloridiet i pulverform ger en så snabb och betydande viktminskning att den kan jämföras med en läkemedelsbehandling. Problemet när man rasar så snabbt i vikt är att huvudet inte hänger med. 

Många av de som kommer till oss på ViktVäktarna har gått ner snabbt och mycket i vikt med hjälp av måltidsersättningar och dieter – bara för att sedan gå upp all vikt när de börjar äta vanlig mat igen. Långsiktig viktminskning handlar om att förändra synen på mat och hälsa från grunden. När du väl bestämt dig för att leva mer hälsosamt, istället för att du känner dig tvingad till det, så kommer du ha lättare för att lyckas med din viktnedgång/viktminskning.

Vad erbjuds socialt?
Med några få undantag är måltidsersättningar gör-det-själv-metoder. Du vet vad du ska äta och du äter det – utan coachning och rådgivning under resans gång. År av erfarenhet av att hjälpa människor världen till varaktig viktnedgång har emellertid visat oss att detta är ett vanskligt tillvägagångssätt. Stöd och coachning från såväl övriga medlemmar som de coacher vi erbjuder här hos oss på ViktVäktarna är och förblir nyckeln till våra medlemmars framgång. 

Vad händer med livskvalitén?
Att måltidsersättningar bidrar till snabb och effektiv viktnedgång vet vi – men på bekostnad av vad? God mat tillhör ett av många glädjeämnen för många i livet. Visst känns det lockande att en måltid kan vara underbart/underbar när en måltid är social, positiv och består av en njutning? Du behöver inte sluta unna dig god mat för att gå ner i vikt, det handlar om att njuta och lära sig sina personliga begränsningar. Forskare vid Sussex University har i en samlad studie av flera försök med viktminskning konstaterat att kost som består av protein och är rika på fibrer kraftigt reducerar risken att äta för mycket. Så ät! Njut av mat som kroppen mår bra av och unna dig – då lyckas du också på sikt.