Man tager vad man haver

Tomt i kylen och kurrande mage? Åk inte till affären med en gång! Gör en snabb inventering och sväng ihop goda, nyttiga rätter av det du har hemma redan.
Publicerad 13 februari 2017

Ofta gömmer sig mer än man tror där hemma i skåpen. Av till synes små mängder grönsaker i botten på kylskåpslådan och nästan tomma kartonger i skafferiet kan det trollas fram en hel liten meny.

Här följer exempel på vad som kan finnas och vad det kan förvandlas till. Låt dig inspireras och utforska sedan dina egna matförråd!

Dagens soppa

Lök, morot, potatis: Ansa, skala, tärna och koka i vatten med buljongtärning till en mustig liten soppa. En burk tomater också? Bonus! Krydda efter behag. Kanske finns några skivor rökt skinka som kan stekas i torr, het stekpanna och strimlas. Strö det över soppan och servera med en klick lätt crème fraiche och knäckemacka.

Veckans pasta

Lök, tonfisk i vatten, lätt crème fraiche, fullkornspasta.: Fräs hackad lök i lite olivolja och vänd ner avrunnen tonfisk och en halv burk lätt crème fraiche. Krydda efter smak, gärna med någon kryddblandning för pasta eller fisk eller varför inte curry? Blanda såsen med nykokt pasta och servera gärna med rucolablad.

Söndagsspecial: Ris-pytt-i-panna

Överblivet kokt ris, vitlök, en halv broccoli, en grillad kycklingklubba, en korvstump, kanske inlagda soltorkade tomater eller grillad paprika: Fräs skuren broccoli medhackad vitlök i lite olja från de inlagda tomaterna. Tillsätt kycklingkött, ris och tomater. Smaksätt med exempelvis paprikapulver, chiliflingor, rivet citronskal.