Mat för hela familjen

Att gå ned i vikt är svårt nog när man bara har sig själv att ta hänsyn till. Har man dessutom familj ställs man inför ännu större utmaningar. Men med ViktVäktarna® kan hela familjen äta samma mat!
Publicerad 21 mars 2016

Strategier

Det är naturligtvis viktigt för alla i familjen att äta nyttig mat, vare sig de vill gå ned i vikt eller inte. Grönsaker, frukt, fullkorn, vitt kött och omättade fetter är bra mat för hela familjen. Krångla därför inte till det genom att laga speciell mat till dig själv. Anpassa istället dina egna portionsstorlekar och ersätt vissa livsmedel med nyttigare alternativ. Dra till exempel ned på pasta, ris, potatis, feta såser och charkuterier till fördel för grönsaker och magra proteinkällor som kyckling, fisk, bönor och linser. Om det blir en alltför stor omställning för familjen kan du göra små justeringar i din måltid. Dela till exempel upp kvällens gryta i två och tillsätt mer grönsaker i din och grädde i deras. Gör en snabb guacamole till dig själv istället för familjens gräddsås. Blanda upp din köttfärssås med linser eller rivna morötter. Välj vaniljyoghurt till bären istället för vaniljglass. Ta dessutom för vana att börja varje måltid med en grönsallad som tar udden av hungern.

Håll frestelserna på avstånd

Se till att hela familjen känner till dina mål och berätta vad de kan göra för att hjälpa dig. Be dem till exempel att samla sina onyttigheter på en specifik plats, som du sedan håller dig borta från. Eller be dem låta bli att köpa hem de godsaker som du har allra svårast att motstå.

Även om det känns lockande så kan man förstås inte förbjuda familjen att ha sötsaker hemma. Du kommer utsättas för frestelser och bli sugen. Vid sådana tillfällen är det viktigt att ha något hemma som man kan småäta av utan dåligt samvete. Frukt, grönsaker, bär, nötter och riktigt mörk choklad är bra alternativ.

Planering för en smidig vardag

Det gäller att ha hälsosamma alternativ nära till hands. Risken är stor att man ger efter för falukorven en stressig måndag när barnen är gnälliga och hungrar efter mat. Rensa därför ut kyl, frys och skafferi från mindre hälsosam mat och fyll istället upp med nyttiga livsmedel som hela familjen tycker om. Ägg, lax, kyckling, köttfärs, krossade tomater, kokosmjölk, rotfrukter, fullkornsbröd och frysta grönsaker av alla slag är bra basprodukter som kan användas när tiden är knapp. Dessutom har de lång hållbarhet så man kan med fördel bunkra upp ett lager. Inventera varje vecka och fyll på det som börjar sina.

Ta kommandot

Att motstå frestelser är en av de svåraste utmaningar man ställs inför när man försöker gå ned i vikt. Det kommer alltid finnas stunder när det är svårt att stå emot suget. När man håller på att trilla dit kan det vara bra att stanna upp och tänka efter en stund. Är det verkligen värt det? Är en kort stund av njutning viktigare än att må bra på lång sikt? Försök återta kommandot och inse att du inte är en slav under dina känslor och begär. Ta en promenad, ring en vän, drick en kopp ingefärste eller gör något annat som får dig på andra tankar tills suget lagt sig.