Indoor Walking – kör så det ryker

Indoor Walking passar alla och är skonsamt för kroppen.
Publicerad 28 november 2017

Efter många år som elitidrottare ville spanjoren Enrique Bonilla hitta en träningsform som passade alla. När han upptäckte att crosstrainern var den populäraste konditionsmaskinen i gymmet utgick han från den och utvecklade träningspasset Indoor Walking. En gruppträning som görs på en så kallad Walker, maskinen som Bonila utvecklat. – Indoor walking är ett kul sätt att träna i grupp där du blir peppad av en instruktör som ger energi, säger Sara Freij, utbildningsansvarig för Indoor walking, Sverige. 

Indoor walking är ett konditionspass som kan beskrivas som stående spinning men istället för cykel har deltagaren alltså en ”Walker” som ger ett motstånd när man rör ben och armar. 
– En av fördelarna med den här typen av träning är att man står upp med en naturlig hållning under passet. Många som sitter ned hela dagar behöver stå upp och detta ett skonsamt sätt att göra det, säger Sara.

Skonsamt för kroppen

Hon framhäver att passen är skonsamma för leder eftersom man undviker stötar och att det ger en bra helkroppsträning där man tränar upp de posturala musklerna, alltså de som håller upp kroppen. Ett Indoor walking pass består av fem övningar som varieras i tempo och intensitet. Den som tränar kan också själv ställa in ett motstånd på Walkern anpassat efter dagsform och målsättning. Ett pass är vanligtvis 30 eller 45 minuter även om det på en del ställen körs i 60 minuter. Sara säger att de kortare passen räcker gott för att ge en bra träning.
– Det är väldigt effektivt. På 30 minuter kan du köra på hårt och verkligen ta ut dig. Det är flåset man vill åt och genom att variera positioner och tempo förbättrar man det, säger hon.

Anpassa till din nivå

Just att rörelserna är lätta att lära sig och att man till stor del kan anpassa träningsgraden sin egen nivå gör att det här är en träningsform som passar alla. På den träningsanläggning där Sara leder Indoor walking har hennes grupper blandad ålder och fysik. 
– Det är allt från 19-åringar till 65 åringar. Alla kan vara med, säger Sara. 
Indoor walking finns bland annat på Friskis & Svettis och Sportlife.