Matlagning med skafferigömmor

Barnen gnäller efter mat, hungern river inombords och kylen gapar tom. Lugn, du behöver inte vara hänvisad till hämtpizza eller pyttipanna. Det går alltid att svänga ihop en nyttig måltid med ingredienserna som finns i köksskåpen.
Publicerad 2 augusti 2016

Ett välfyllt skafferi

Ett skafferi fyllt med nyttigheter är räddningen när man står utan plan för middagen. Genom att ladda upp med bra basvaror kan man alltid laga en god måltid på ett ögonblick. Fyll skafferiet med livsmedel med lång hållbarhet, som bönor, linser, kikärtor, burktomater, kokosmjölk, tonfisk, mathavre, råris, quinoa, oliver, kapris, balsamvinäger, soja, tabasco och diverse kryddor.

Risotto – Skala och finhacka 1 gul lök. Fräs i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt 3 dl risottoris och fräs ytterligare några minuter. Slå på 1-2 dl torrt vitt vin och låt det mesta ånga bort. Tillsätt sedan 1 – 1,3 liter varm kycklingbuljong, lite i taget. Börja med 4 dl och låt riset suga upp vätskan. Spä sedan med 1 dl i taget till lagom konsistens. Rör om hela tiden och låt puttra på låg värme. Detta är ett grundrecept på risotto. Sedan kan man smaksätta med vad som finns hemma, till exempel torkad eller färsk svamp, färska örter, saffran, sparris, kyckling eller skaldjur.

Linsgryta – Hacka och fräs 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta i en gryta. Tillsätt 3 cm riven ingefära, 1 nypa kajennpeppar samt 1 tsk vardera av gurkmeja, spiskummin och malen koriander. Slå på 1 burk krossade tomater, 1 burk kokosmjölk, 2 msk grönskas- eller kycklingfond och 3 dl röda linser. Låt puttra under lock ca 10 minuter, tills linserna är mjuka. Toppa med lite matlagningsyoghurt och färsk koriander om det finns hemma.

Bönsoppa – Skala och finhacka 1 gul lök och 3 vitlöksklyftor. Hacka 3 stjälkar selleri och 2 morötter. Fräs grönsakerna i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt 2 msk tomatpuré, 1 tsk torkad oregano, 1 tsk torkad salvia, salt och peppar. Slå på knappt 2 liter vatten, 1 burk hela tomater och smula ned 1 kycklingbuljongtärning. Låt koka under lock i 20 minuter och tillsätt sedan 2 burkar avrunna cannellinibönor.

Tomatsås – Hacka och fräs 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor i olivolja. Slå på 1 burk krossade tomater av god kvalitet, salt, peppar och en blandning av valfria kryddor och örter, till exempel oregano, dragon, basilika och/eller timjan. Låt puttra i 20-30 minuter. För en mustigare sås kan man tillsätta någon matsked balsamicovinäger och för en sås med mer sting en nypa torkade chiliflagor. Servera som den är till pasta eller använd som grund i pastasåser, grytor, soppor och lasagne.

Vegetarisk chiligryta – Hacka 2 gula lökar och 3 vitlöksklyftor och fräs i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt 1 burk krossade tomater, 1 buljongtärning, 2 dl vatten, 2 msk tomatpuré, 1 msk spiskummin, 1 tsk vardera av paprikapulver, oregano och malen koriander och ett par nypor chiliflagor. Skölj 250 gram svarta bönor och 250 gram kidneybönor och tillsätt i grytan. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer chili. Servera med en klick yoghurt och matvete, korngryn, ris eller bulgur.